Ексклюзиви
четвер, 02 грудня 2010 09:52

Скандальний Wikileaks вигнали зі США у Швецію

Скандальний Wikileaks вигнали зі США у Швецію

Компанія Amazon оголосила про припинення надання послуг хостингу веб-сайту Wikileaks. Це сталося через 24 години після отримання відповідного запиту від голови комітету Сенату США з внутрішньої безпеки Джо Ліберманом, повідомляє в четвер британська газета "Гардіан".

У свою чергу Wikileaks у мікроблозі в мережі Twitter висловив розчарування рішенням Amazon, зазначивши, що воно порушує свободу слова, гарантовану першою поправкою Конституції США.

"Якщо Amazon.com відчувають труднощі з першою поправкою, то їм варто перестати торгувати книгами", - йдеться у повідомленні в мікроблозі.

Wikileaks також повідомив, що повертається на колишній хостинг, сервер якого розташований в Швеції. Через цей "переїзд" протягом декількох годин веб-сайт був недоступний в Європі і в Америці.

На думку фахівців з конституційного права, дії Amazon не можна вважати порушенням свободи словами. Приватна компанія має право приймати рішення про надання послуг самостійно, зазначає газета.

Сенат США висловив задоволення рішенням Amazon.

Нагадаємо, 29 листопада Російський репортер (російський партнер сайту WikiLeaks - ред.) Опублікував матеріал з посиланням на Wikileaks про те, що під час перебування головою МВС України Луценко отримував вказівки від генпрокурора Медведька заарештувати соратників Тимошенко Турчинова і Кожемякіна.

Прес-секретар МЗС України Олександр Дікусаров заявив, що відомство не готове коментувати публікації секретних дипломатичних документів на сайті Wikileaks, оскільки поки що тільки вивчає їх.

"Я думаю, всім у світі цікаве почитати дані матеріали. Ще не будемо їх коментувати, а будемо вивчати", - сказав він.

Згідно з іншими документами, Росія шантажувала президента Азербайджану Ільхама Алієва і намагалася змусити його не визнавати Голодомор геноцидом українського народу.

У прес-службі президента Азербайджану цю інформацію спростували.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Скандальний Wikileaks вигнали зі США у Швецію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути