Ексклюзиви
середа, 01 грудня 2010 13:59

Китай заблокував доступ до Wikileaks заради дружби зі США

Китай заблокував доступ до Wikileaks заради дружби зі США

Влада Китаю заблокувала на своїй території доступ до сайту Wikileaks. Про це повідомляється в офіційному мікроблозі WikiLeaks на Twitter.

Крім самого сайту, владою був закритий доступ до більшості повідомлень по темі WikiLeaks китайською мовою. Офіційним приводом для блокування, за версією китайського МЗС, стало небажання Пекіна псувати відносини між Китаєм і США. Китайська сторона послалася на попередження Держдепартаменту США про те, що опубліковані WikiLeaks матеріали можуть зашкодити відносинам американських дипломатів "з союзниками в різних точках земної кулі".

При цьому, як пише Computerworld, найбільш імовірною причиною введення цензури щодо WikiLeaks стала публікація документів, що свідчать про причетність влади Китаю до хакерських атак на сервери Google, а також на сайти Далай-лами, американських бізнесменів і держчиновників.

Крім того, серед витоків виявилися матеріали, згідно з якими Китай підтримує ідею об'єднання Північної і Південної Кореї в одну державу навколо Сеула. Ця позиція була розцінена багатьма як зрада китайською стороною своїх північнокорейських союзників. Адже КНР і КНДР є одними з небагатьох держав у світі, офіційно сповідують комуністичну ідеологію.

Чергова порція секретних документів була опублікована WikiLeaks 28 листопада 2010. До неї увійшло приблизно 250 тисяч звітів і депеш, складених американськими дипломатами, які працюють в різних країнах світу.

Нагадаємо, 29 листопада Русский репортер (російський партнер сайту WikiLeaks - ред.) опублікував матеріал з посиланням на Wikileaks про те, що під час перебування головою МВС України Луценко отримував вказівки від генпрокурора Медведька заарештувати соратників Тимошенко Турчинова і Кожем'якіна.

Прес-секретар МЗС України Олександр Дікусаров заявив, що відомство не готове коментувати публікації таємних дипломатичних документів на сайті Wikileaks, оскільки поки що тільки вивчає їх.

"Я думаю, всім у світі цікаво почитати дані матеріали. Ще не будемо їх коментувати, а будемо вивчати", - зазначив він.

А згідно з іншими документами, Росія шантажувала президента Азербайджану Ільхама Алієва і намагалась змусити його не визнавати Голодомор геноцидом українського народу.

У прес-службі президента Азербайджану цю інформацію заперечили.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Китай заблокував доступ до Wikileaks заради дружби зі США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути