четвер, 17 травня 2012 10:51

Синод канонізував естонців, замучених під час радянської окупації

Синод канонізував естонців, замучених під час радянської окупації
Фото: livejournal.com

Синод Константинопольського патріархату, у юрисдикції якого перебуває Естонська апостольська-православна церква, канонізував 11 новомучеників естонських, які, як зазначено в рішенні Синоду, пролили кров за Христа в 1940-1941 роках, під час окупації Естонії Радянським Cоюзом.

У ліку святих зачислені протоієрей Василь Рітскок, священики Йоханнес Крав, Іоанн Сергєєв, Артемій Ваппер і Микола Лейсман; диякони Василь Астанін і Петро Козлов; дружина священика Марта Лейсман; миряни Іоанн Лаговський, Феодор Петтай і його дружина Анна Петтай.

Святкування новомученикам встановлено 14 червня, в траурний день, коли в сучасній Естонії згадують жертв сталінських репресій.

Зазначимо, що кілька років тому Папа Римський Бенедикт XVI канонізував нових святих. Це двоє іспанських священиків, черниця із Франції, польський архієпископ і бельгійський місіонер Зігмунд Фелінський, який був вихідцем з Волині.

На церемонію канонізації приїхали і високопосадовці тих країн, де жили святі. Зокрема, прем'єри Франції, Іспанії та Польщі, а також монарша родина Бельгії.

Зараз ви читаєте новину «Синод канонізував естонців, замучених під час радянської окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути