пʼятниця, 12 червня 2020 07:25

Символ війни: президент заборонив "колорадську" стрічку

Символ війни: президент заборонив "колорадську" стрічку
Георгіївська стрічка стала символом агресії Росії проти України. Фото: newsbalt.ru

Цього дня 3 роки тому п'ятий президент України Петро Порошенко підписав закон про заборону виготовлення й пропаганди георгіївської стрічки в Україні. Із 2014 року вона стала символом агресії Росії проти України.

"Георгіївська стрічка - це не символіка Другої світової війни. Це символ агресії Росії проти України. Обвішані стрічками бойовики убивають наших воїнів кожного дня і ночі", - заявив Порошенко.

Відтоді осіб, які публічно використовуватимуть, демонструватимуть або носитимуть цю символіку карають штрафом 850-2 550 грн. За повторну пропаганду передбачаються ті ж санкції, однак штраф буде уже більше 5 тис. Також порушнику можуть присудити арешт на строк до 15 діб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземець поплатився за "колорадську" стрічку

"Положення нової статті Кодексу про адміністративні правопорушення не поширюються на випадки використання георгіївської стрічки на документах державних органів, виданих до 1991 року; в експозиціях музеїв; на оригіналах бойових знамен; на державні нагороди, якими нагороджувалися до 1991 року і упродовж 1991-2015 років у зв'язку з роковинами подій Другої світової війни; на могильних спорудах", - йдеться у законі.

Історики стверджують, що уперше георгіївська стрічка з'явилася в 1769 році при правлінні імператриці Катерини ІІ. Тоді це була найвища військова нагорода Російської імперії, яку отримували офіцери за бойові заслуги. Ця стрічка складалась з трьох чорних і двох жовтих смужок.

Коли в 1917 році більшовики прийшли до влади, всі імперські георгіївські нагороди припинили офіційне існування. Натомість у білогвардійській еміграції їх використовували. Під час Другої світової війни ними нагороджували білогвардійців, які воювали в складі військ нацистської Німеччини.

Георгіївський хрест був символом Російської визвольної народної армії, яка потім перетворилась на бригаду СС і в 1944 році брала участь у придушенні повстання у Варшаві. Причому проти цивільного населення вони діяли настільки жорстоко, що окремих військовиків РВНА есесівці навіть розстрілювали.

Сталін вирішив використати георгіївські мотиви, щоб врятувати Радянський Союз. У 1943 році заснував Орден Слави, який мав якусь стилістичну схожість з Орденом Святого Георгія. Але в нього були не жовті, а помаранчеві смужки. Це робилося для того, щоб активізувати й відродити саме російський патріотизм під час війни.

В іншій радянській нагороді - медалі "За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 роках" теж використовувалися чорна й помаранчева стрічки.

Потім до 1965 року було затишшя. Аж поки радянські історики не почали згадувати про так звану гвардійську смужку - тобто чорно-помаранчеву, а не чорно-жовту, як у Російській імперії.

Після розвалу Радянського Союзу і відновлення незалежних держав георгіївські нагороди взяли на озброєння уже в РФ. Орден Святого Георгія відновили в 1992 році, а Георгіївський хрест - у 2008 році. І обов'язковим елементом цих нагород стала георгіївська стрічка.

У 2005 році, всупереч історичним фактам, керівництво Російської Федерації визнало георгіївську стрічку символом перемоги над нацистською Німеччиною. Та насправді це був символ війни проти незалежних держав. Наприклад, георгіївську стрічку використовували під час агресії Російської Федерації проти Грузії в 2008 році. І потім її активно почали розкручувати в Україні.

У Житомирі курсанти військового інституту, які мали брати участь у заходах до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни – 22 червня, влаштували демарш. Приїхавши на місце проведення заходу, вони побачили, що там стоять люди із червоними прапорами, передає житомирський телеканал "СК1". Це стало причиною того, що вони сіли назад в автобус і покинули це місце.

Зараз ви читаєте новину «Символ війни: президент заборонив "колорадську" стрічку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути