Ексклюзиви
середа, 26 грудня 2007 08:07

Сербський парламент прийме спеціальну резолюцію по Косово

В середу Народна Скупщина (парламент) Сербії має прийняти спеціальну резолюцію, що відображає позицію Белграда щодо нинішньої ситуації, яка склалася навколо вирішення косовської проблеми.

У документі, зокрема наголошується, що в ході останньої фази переговорів по майбутньому статусу, а саме, з 10 серпня по 10 грудня, албанська сторона наполегливо уникала вести діалог, який міг би привести до компромісного рішення.

"Головна причина цієї обструкції полягає у позиції деяких західних держав, що не сумніваються в необхідності надання Косово статусу незалежної держави", - йдеться в преамбулі резолюції.

"Народна Скупщина констатує, що окремі західні країни гостро чинили опір продовженню переговорного процесу про майбутній статус Косово і Метохії, що у результаті не дозволило Раді безпеки ООН виробити прийнятне для обох сторін рішення косовського питання. Ці країни всіма силами підштовхують і надихають албанську владу Косово і Метохії проголосити незалежність в односторонньому порядку", - наголошується в документі.

Резолюція містить також основні напрями дій уряду Сербії на найближчий час. Зокрема, міністерству закордонних справ пропонується переглянути дипломатичні відносини з країнами, які, можливо, визнають Косово незалежною державою. Особливо підкреслюється, що "захист Косово і Метохії як складовій частині Сербії є основним пріоритетом для всіх державних органів, установ і організацій - аж до того моменту, поки косовське питання не буде вирішено компромісним шляхом".

Текст резолюції у вівторок був узгоджений і схвалений всіма парламентськими фракціями, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Сербський парламент прийме спеціальну резолюцію по Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути