вівторок, 20 травня 2008 08:09

Сейсмологи попереджають про новий землетрус в Китаї

Китайські сейсмологи заявили, що провінція Сичуань, яка неділю тому постраждала від сильного землетрусу, знову може піддатися повторенню підземних поштовхів, повідомляє РИА "Новости".

За словами експертів сичуаньського сейсмологічного управління, в районі епіцентру землетрусу магнітудою 8, який стався в повіті Веньчуань провінції Сичуань 12 травня, можливі залишкові поштовхи силою 6-7 балів за шкалою Ріхтера.

Найймовірніше, що сильні афтершоки можуть потрясти район на початку тижня. У зв"язку з цим, місцевому населенню рекомендовано бути готовим "до надзвичайної ситуації".

Після руйнівного удару стихії неділю тому повіт Веньчуань, а також ряд інших районів провінції Сичунь, найбільш близьких до епіцентру підземних поштовхів, зазнали величезних втрат. У більшості населених пунктів були практично повністю зруйновані будинки, похоронені десятки тисяч людей.

За останніми даними, стихія понесла життя більше 34 тисяч людей. Тільки у провінції Сичуань загинули понад 33,570 тисяч людей, більше 5 тисяч залишаються під завалами.

Крім цього, 209,914 жителів постраждалого регіону вважаються зниклими безвесті. Таким чином, передбачається, що очікувана раніше цифра в 50 тисяч загиблих, може перевищити 70 тисяч людей.

При цьому підземна стихія до цього часу не спокійна. Повідомлення про так звані афтершокові поштовхи поступають з району лиха постійно. В цілому, за даними сейсмологів, за сім днів з моменту трагедії в районі було зафіксовано більше 150 поштовхів, магнітудою більше 4.

У перші години після трагедії повідомлялося про тисячі нових ударів підземної стихії.

Згідно даним, розміщеним на офіційному сайті відомства, останній підземний удар магнітудою 5 був зафіксований в Сичуані вночі сьогодні, 20 травня.

З 19 по 21 травня в Китаї оголошений національний траур.

Нагадаємо, що землетрус, магнітуда якого за уточненими даними китайських сейсмологів складала 8, стався вдень 12 травня в повіті Веньчуань південно-західної провінції Сичуань. Від стихії також постраждали провінції Гуаньсі, Шеньсі, місто центрального підпорядкування Чунцин.

Землетрус спровокував екологічну катастрофу. У місті Шеньфан (провінція Сичуань) внаслідок сильних підземних поштовхів буквально вибухнули два хімічні заводи, поховавши під своїми уламками сотні робітників.

Вчора, 19 травня китайський уряд дав згоду на те, щоб іноземні медичні бригади брали участь в наданні допомоги постраждалим в результаті руйнівного землетрусу, котрий зруйнував південний захід Китаю тиждень тому. Раніше Китай не допускав іноземних лікарів до роботи на території республіки, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Сейсмологи попереджають про новий землетрус в Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути