Ексклюзиви
вівторок, 14 вересня 2010 18:52

СБУ продовжує нападки на львівських істориків

СБУ продовжує нападки на львівських істориків
СБУ провела "несанкціонований обшук" у кабінетах істориків музею "Тюрма на Лонцького" у Львові і вилучило його майно та документи.

Про це заявила у вівторок прес-служба Центру досліджень визвольного руху, зазначаючи, що СБУ перевіряла таким чином наявність "державної таємниці".

"Вилучено 2 ноутбуки, 1 жорсткий диск, паперові копії історичних документів із кабінетів науковців. Вилучено відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років - такий результат несанкціонованого обшуку СБУ в кабінетах істориків музею "Тюрма на Лонцького". Трофеї СБУ повезла до Києва", - сказано у повідомленні.

За даними Центру досліджень визвольного руху, представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук.

"Документів, що містять "державну таємницю", не знайдено. Проте все вилучене поїхало на "додаткову експертизу" у центральний офіс СБУ", - йдеться в повідомленні.

За даним Центру, обшуки проводилися 13 вересня з 17 до 22 години й 14 вересня з 9 до 11 години.

"Історія тюрми втратила відеозаписи спогадів дисидентів, повстанців, колишніх в"язнів тюрми, що були на жорсткому диску і збиралися науковцями протягом 2009-2010 років", - поскаржився Центр.

Крім того, за його інформацією, вилучено паперові та електронні копії документів про дисидентів (які проходили по так званій справі КДБ "Блок"), накази керівництва МГБ за 1945 рік, документи з литовського архіву колишнього КДБ.

Після вилучень науковцям дозволили зайти до кабінетів, в яких уже не стало багато історичної інформації.

Крім того, керівництво СБУ закрило доступ відвідувачів музею "Тюрма на Лонцького" до в"язничного подвір"я, де тільки 22-28 червня 1941 року було розстріляно 1681 особу, йдеться у повідомленні.

"Ми не могли їм перешкодити. Але попри всілякі вилучення, ми працюватимемо далі", - заявила директор Фонду розвитку музею Лідія Тополевська.

Дисидент, колишній в"язень тюрми на Лонцького та фігурантка справи КДБ "Блок" Ірина Калинець переконана: "Те, що відбулося, - це спроба зупинити наукову роботу Національного музею. Це порушення закону і конституційних прав громадян".

"Жодних державних таємниць у вилучених документах немає і не може бути. Проте ці вилучення - спроба зупинити дослідницьку діяльність науковців та поширення документів", - запевнив історик музею Ігор Дерев"яний.

Центр досліджень визвольного руху наголошує, що інформація, яка становить державну таємницю, визначається законом України "Про державну таємницю" та "Зводом відомостей про державну таємницю".

"Жодних історичних документів у цьому переліку немає. Закон забороняє ховати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини і громадянина та незаконні дії органів державної влади та їх посадових осіб", - додали у Центрі.

Національний музей "Тюрма на Лонцького" (колишня тюрма КГБ і Гестапо) - це один із двох таких музеїв у Східній Європі. Наприкінці цього року Музей мав відкрити експозицію про переслідування дисидентів.

Нагадаємо, 8 вересня у Києві працівники СБУ затримали львівського історика Руслана Забілого. Чоловікові не надали права зателефонувати та навіть дізнатися прізвища співробітників, які проводили допит науковця. Забілого допитували 14 годин. 9 вересня проти Руслана порушили кримінальну справу.

Українська правда



Зараз ви читаєте новину «СБУ продовжує нападки на львівських істориків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути