субота, 11 вересня 2010 14:54

Яворівський: До арешту історика причетний Табачник

Яворівський: До арешту історика причетний Табачник

Народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Володимир Яворівський вважає, що затримання Службою безпеки України історика Руслана Забілого є сигналом про те, що українському суспільству намагаються нав`язати радянську історію "як єдино правильну".

"Через те, УПА - це бандити, тюрма Лонського - це курорт, куди люди приїздили просто відпочити, попити водички. Тому це сигнал історикам, особливо патріотичним історикам, які копають не в териконах, а копають справді у шахтах, там, де досліджуються справді ті речі, які відбувалися багато років. І що ж там могло бути на жосткому диску у директора музею, які таємниці, котрі можуть загрожувати державі?! Володимир В"ятрович (екс-директор архіву СБУ) правильно сказав, що інформація, яка міститься на цьому диску, давно розсекречена Службою безпеки. Це абсолютна провокація. І сигнал для істориків: не чіпайте, не лізьте, ми самі знаємо, що нам треба відкривати", - сказав він у коментарі Gazeta.ua

"Яворівський вважає, що це є сигналом і від "Північного сусіда", і до цих подій дотичний міністр освіти і науки Дмитро Табачник. Звичайно, що покровителем цього процесу в Україні є міністр Табачник, який вилучає з підручників і бій під Крутами, і Голодомор, навіть Майдан", - каже він.

Бютівець вважає, що українське суспільство має сприймати це як "наступ на його свідомість. на його історію, на правду, намагання спотворити його історію". Та додає, що будь-яке суспільство має на це жорстко реагувати.

Яворівський підкреслює, що Україна сьогодні має "зовсім іншу Службу безпеки".

"Я не ідеалізую СБУ часів Ющенка, Наливайченка. Але тоді вона займалася дослідженням архівів, дослідженням документів. Можливо, це була просто, так би мовити, публічна частина її діяльності, а справді контррозвідувальна робота, захист національної, військової безпеки української держави були в певному затінку. І, можливо, видається, що був навіть певний перекіс. Але це було абсолютно відкрито, ми постійно здобували нову дозу документів правди. Наприклад, розповідали про те, що були спеціальні, підготовлені і переодягнені у "бандерівців" загони НКВС, які розстрілювали людей", - наголошує він.

На думку депутата від БЮТ, СБУ сьогодні займається політичним розшуком. За його словами, про це свідчать виклики на допит Александра Турчинова, справа, пов`язана с газом компанії "Росукренерго".

Зараз ви читаєте новину «Яворівський: До арешту історика причетний Табачник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

66

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути