Ексклюзиви
пʼятниця, 10 вересня 2010 12:29

Через затриманого історика Хорошковського назвали Берією (ФОТО)
5

З 10 години ранку сьогодні під стінами Львівського обласного управління СБУ пікетують студенти та пенсіонери із братства ОУН-УПА. Люди вимагають закрити кримінальну справу проти історика-дослідника визвольного руху ХХ століття Руслана Забілого.

Перед будинком Служби Безпеки зібралася понад сотня людей. Одні тримають жовто-блакитні прапори, інші плакати із надписами "Хорошковський йде слідами Берії", "СБУ займися безпекою, а не історією", "СБУ=КДБ". Люди скандують "Ганьба!".

Як розказала журналісту Gazeta.ua одна із організаторів акції, активістка громадського руху "Відсіч" Ольга Сало, про те що сьогодні буде акція дізналась вчора ввечері, коли стало відомо про відкриття кримінальної справи проти історика.

"Вчора ввечері і почали всіх обдзвонювати. Казали, що мовчати більше нема куди. Якщо нічого не зробимо, завтра СБУ може нами зайнятися - молодими студентами, які проти нинішнього тоталітарного режиму влади. Руслана Забілого забрали за те, що він буцімто розсекретив державну таємницю. Показав людям світлини бійців УПА та слідчі матеріали діяльності членів визвольного руху. Ці дані ще в 2008 були розголошені, коли при СБУ був Наливайчинко. Тепер їх знову засекречують, для чого?", - сказала Сало.

Руслана Забілого затримали 8 вересня у Києві працівники СБУ. Чоловікові не надали права зателефонувати та навіть дізнатися прізвища співробітників, які проводили допит науковця. Забілого допитували 14 годин. 9 вересня проти Руслана порушили кримінальну справу.

Колишній політв"язень і поет Ігор Калинець вважає, що Україна повертається до часів 37 року.

"Тут, де СБУ, колись було КДБ. Ми думали, до минулого повертатися не будемо. Але КДБ повертається! Тепер не з Дзерджинським, а з Хорошковським. Людину затримують тільки за те, що вона хоче добитися історичної правди. Руслан є директором Національного меморіалу "Тюрма на Лонського", де колись знущались над учасниками визвольних рухів. Тепер схоже влада намагається дальше відкрити цю тюрму. Особисто я не проти. Нехай. Але в ній повинні сидіти такі як Табачник та Хорошковський, злочинці, які діють проти українського", - вважає Калинець.

Поки за годину пікету, до демонстрантів з приміщення СБУ так ніхто і не вийшов.
Зараз ви читаєте новину «Через затриманого історика Хорошковського назвали Берією (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути