субота, 23 листопада 2013 06:47

"Розправа Кремля над непокірною Україною триває" - в Донецьку згадали жертв Голодомору
13

Фото: Фото: Тетяна Заровна

"Червоних бандитів в тюрми", "КПУ заборонити", "Розправа Кремля над непокірною Україною триває", "Комуністичний режим знищив 15 млн. українців" - з цими та іншими плакатами в п'ятницю прийшли на траурний мітинг жителі Донецька. В основному - літні люди, які пам'ятають розповіді своїх батьків про геноцид українців. У траурному заході взяли участь представники місцевої влади та духовенства.

Офіційно вважається, що жертвами Голодомору 1932-1933 років в Донецькій області стали більше 100 тисяч чоловік. Як говорили промовці, від штучного голоду постраждала не лише Україна, але і окремі регіони Росії, в яких українці складали 2/3 населення.

Учасники акції відвідали Рутченковське поле, де були розстріляні і поховані тисячі безневинних жертв радянського режиму. Взяли участь в траурній панахиді, яку провели священики УПЦ Київського патріархату. Поклали квіти до пам'ятної дошки на колишній будівлі НКВД, в підвалах якої катували та страчували людей (у цій будівлі зараз розташовується музична академія). Побували біля меморіальної дошки Василя Стуса, який так само постраждав від репресій. Та поклали квіти до каменю, який багато років тому закладений в якості основи майбутнього пам'ятника жертвам Голодомору.

- Мого діда забрали з Вінницької області на комсомольське будівництво "Дніпрогес", - розповів Gazeta.ua єпископ Всеволод з УПЦ КП. - На бетонних роботах він надірвався, а потім тільки прийшов, якраз в 33-му, а на нього донос написали комсомольці - що він нібито порізав колоски. І його забрали до райцентру, де він і залишився - десь в загальній могилі. А потім двох дідів не знайшли -  їх вбили та з'їли. Пропали без вісті, нічого від них не залишилося, не змогли поховати. Бабуся моєї мами померла з голоду в 33-му, а в 37-му забрали дядька - за те, що вдарив голову колгоспу, посадили на 10 років без права листування. А звідти вже не поверталися. Тоді не було такої родини, в якій ніхто б не постраждав від цього геноциду. Ми повинні пам'ятати усіх, кожну жертву. Нація, яка забуває минуле - приречена, вона сходить у небуття.

- Влада і сьогодні не дуже хоче пам'ятати - що і як було, дуже любить наступати на граблі, а це означає - що істотних змін у владі ще не сталося, на жаль, - вважає Олександр Букалов, голова "Донецького Меморіалу".

Нагадаємо, День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій відзначається в Україні щорічно в четверту суботу листопада, але місцеві чиновники будь-які державні дати відзначають у свій останній рабочиий день - зазвичай напередодні. 23 листопада обласна адміністрація в Донецьку уперше ризикнула порушити цю традицію: голова регіону Андрій Шишацький в суботу уранці з нагоди 80-ої річниці трагедії має намір покласти квіти до пам'ятника Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «"Розправа Кремля над непокірною Україною триває" - в Донецьку згадали жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути