вівторок, 01 жовтня 2024 10:00

Розповіли, якої погоди чекати в листопаді

Розповіли, якої погоди чекати в листопаді
Експертка зазначила, що у холодний період року істотний вплив на погоду північної півкулі має температура поверхні води в екваторіальних широтах. Фото: pixabay.com

У листопаді середня температура повітря може бути на градус вищою за норму.

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух розповіла, яким буде листопад, передає ZN.UA.

"Температура повітря може бути вищою за норму. Вона залишатиметься додатною на всій території країни, за винятком високогір'я Карпат, знижуючись із півдня на північний схід від 6-7 градусів в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях і в АР Крим до 2-3 градусів на Слобожанщині", - сказано в повідомленні.

Літо 2024 стало найспекотнішим в історії спостережень. Вересень також приніс температурні рекорди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пилова буря у Києві: скільки утримається погіршення якості повітря

"У холодний період року істотний вплив на погоду північної півкулі має температура поверхні води в екваторіальних широтах. Від неї залежить характер атмосферного тиску, який переважатиме в тихоокеанському регіоні та впливатиме на загальну циркуляцію атмосфери, переміщення повітряних мас, температуру повітря й опади", - пояснила експертка.

Коливання температури океану в цьому регіоні отримали назву Ель-Ніньо. Холодну фазу цього коливання називають Ла-Нінья, а теплу - Ель-Ніньо.

"Восени та взимку спостерігатиметься Ла-Нінья, яка хоч і не буде дуже потужною, проте сприятиме утворенню області високого тиску над північною частиною Тихого океану та поширенню її від півдня США через Атлантику до Європи. Як наслідок, над південною, центральною та східною Європою переважатиме область високого тиску. Теплі повітряні маси, які переміщуватимуться з Атлантики, сприятимуть тому, що температура повітря буде вищою, ніж зазвичай, а зима - теплішою", - додала Балабух.

У північних областях сьогодні буде прохолодно: на Житомирщині буде +14...18°C, на Київщині +18...20°C, на Чернігівщині +22°C, на Сумщині до +24°C.

У західних областях втримується найхолодніша погода, вдень +9...13°C.

У Києві на Покрову буде сухо, вітер послабне до помірного, вночі +10°C, вдень +18...20°C.

Ймовірність дощів - 4, 5 та 6 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, якої погоди чекати в листопаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути