середа, 27 червня 2018 17:54

Розповіли, для чого Польщі потрібна Україна

Розповіли, для чого Польщі потрібна Україна
Андрій Дещиця про польсько-український діалог. Фото: День

Треба скасовувати правки до закону про польський Інститут національної пам'яті. Україні і Польщі необхідно порозумітися саме зараз. Співпраця між цими народами є ключем до безпеки Європи.

Про це заявив посол Польщі в Україні Ян Пєкло у дискусії про перспективи українсько-польського діалогу.

"Польща зацікавлена у європейській Україні. Вона виступає в ЄС за санкції щодо Росії через агресію в Україні, представляє інтереси України у НАТО і радбезі ООН. Висуваємо ініціативу призначити спецпредставника ООН на Донбасі. Якщо зараз зациклимося на проблемах історії і припинимо цю співпрацю, то відомо хто використає таку політичну ситуацію проти обох наших народів", - сказав Ян Пєкло.

Про похибку, яка заважає цьому діалогу, висловився співголова українсько-польського Форуму партнерства Віталій Портников.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литовський політик розповів, що допоможе розвинути сільське господарство в Україні

"Так виглядає, що для Польщі Україна складається лише з Галичини й Волині. А це - п'ять областей, які навіть не відіграють вирішальну роль у виборах. 90 відсотків українців не в курсі про події на Волині. А УПА сприймають як загальний символ боротьби з окупацією. Українці у Харкові взагалі не розуміють, чим завинили перед Польщею, бо не є учасниками того історичного процесу. Тому Польщі важливо політичний діалог спрямовувати не лише на Галичину і Волинь. Україна в цілому ставиться до Польщі так, як і до Словаччини, Румунії, Угорщини", - додав Віталій Портников.

Як зауважив посол України в Польщі Андрій Дещиця, співпраця і порозуміння з Польщею є у всіх аспектах, крім тих, що стосуються подій на Волині під час Другої світової. Для порозуміння, вважає, бракує діалогу між самими політиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як фермерам продавати органічну продукцію у 5 разів дорожче

"Маємо дозріти до подолання суперечок щодо історичного минулого, бо перед нами стоїть стратегічно важливіше завдання. Провокації зі знищенням польських і українських пам'яток є наслідком роботи кремлівської агентури. А нам важливо не піддаватися на ці провокації. Бо інакше буде під загрозою незалежність обох держав", - зауважив Андрій Дещиця.

Закликав ухвалити міжурядову угоду у правовому полі, яка б вирішила питання історичних пам'яток.

Тематична панель відбулася на міжнародній конференції "Коло Вінценза. Майбутнє Карпат". Захід відбувається у рамках Першого міжнародного форуму Східної та Центральної Європи Via Carpatia.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, для чого Польщі потрібна Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути