За останній тиждень вартість гречаної крупи на українських ринках зросла майже на третину. Такий сюрприз особливо неприємний для тих, хто дотримується посту. Адже для них це один з найпопулярніших продуктів.
На третину подорожчала ця крупа за минулий рік, і ось всього за півтора тижні ще одне підвищення на третину.
"Так гречка з іще недавно одного з найпопулярніших товарів за останні дні перетворилася на неходовий", - каже продавець Зоя Фатіляк.
Постачальники підняли ціну без будь-яких пояснень, кажуть продавці.
За минулий сезон урожай зібрали на третину менше ніж зазвичай. У цьому й криється причина виник дефіциту, вважає аналітик Сергій Феофілов. Рік тому ціни на гречку були низькими - фермери посіяли мало. Зараз перекупники вирішили на цьому заробити. А тут ще й підвищений попит на цю крупу під час Великого посту.
Панікувати вже пізно, вважає аналітик, ціни далі не виростуть. Вартість цієї крупи знизиться тільки восени - аграрії у відповідь на подорожчання засіють нею більше полів. Також продовжує зростати в ціні цукор, сир і молочні продукти (особливо кефір).
Стрибок цін торкнувся і овочів. За два місяці нового року - на 20%. І це тоді, як в 2009 році українські аграрії виростили на 5% більше, ніж позаторік. Аналітики кажуть: одна з можливих причин зросту цін - відсутність належних умов зберігання продукції взимку.
Ми забезпечені овочесховищами тільки на 10% від потреби. І щороку до весни третину врожаю просто згниває.
У 2010 році проблем додали сильні морози, які прискорили псування продуктів. Економісти кажуть, якби в Україні були великі підприємства зі своїми сховищами, вони б могли забезпечувати на ринку стабільні якість і ціни. Реалії ж такі: понад 90% всієї овочів вирощують дрібні господарства.
Коментарі
2