четвер, 18 лютого 2010 11:42

Ріст цін на продукти пояснюють Постом, неврожаєм і морозами

Ріст цін на продукти пояснюють Постом, неврожаєм і морозами

За останній тиждень вартість гречаної крупи на українських ринках зросла майже на третину. Такий сюрприз особливо неприємний для тих, хто дотримується посту. Адже для них це один з найпопулярніших продуктів.

На третину подорожчала ця крупа за минулий рік, і ось всього за півтора тижні ще одне підвищення на третину.

"Так гречка з іще недавно одного з найпопулярніших товарів за останні дні перетворилася на неходовий", - каже продавець Зоя Фатіляк.

Постачальники підняли ціну без будь-яких пояснень, кажуть продавці.

За минулий сезон урожай зібрали на третину менше ніж зазвичай. У цьому й криється причина виник дефіциту, вважає аналітик Сергій Феофілов. Рік тому ціни на гречку були низькими - фермери посіяли мало. Зараз перекупники вирішили на цьому заробити. А тут ще й підвищений попит на цю крупу під час Великого посту.

Панікувати вже пізно, вважає аналітик, ціни далі не виростуть. Вартість цієї крупи знизиться тільки восени - аграрії у відповідь на подорожчання засіють нею більше полів. Також продовжує зростати в ціні цукор, сир і молочні продукти (особливо кефір).

Стрибок цін торкнувся і овочів. За два місяці нового року - на 20%. І це тоді, як в 2009 році українські аграрії виростили на 5% більше, ніж позаторік. Аналітики кажуть: одна з можливих причин зросту цін - відсутність належних умов зберігання продукції взимку.

Ми забезпечені овочесховищами тільки на 10% від потреби. І щороку до весни третину врожаю просто згниває.

У 2010 році проблем додали сильні морози, які прискорили псування продуктів. Економісти кажуть, якби в Україні були великі підприємства зі своїми сховищами, вони б могли забезпечувати на ринку стабільні якість і ціни. Реалії ж такі: понад 90% всієї овочів вирощують дрібні господарства.

Утро

Зараз ви читаєте новину «Ріст цін на продукти пояснюють Постом, неврожаєм і морозами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути