пʼятниця, 10 квітня 2009 17:17

Росія розпалює нову газову війну

Росія розпалює нову газову війну
Росія може почати нову газову війну, цього разу на південно-східному фронті - з Туркменією.

Газові відносини двох країн загострилися минулого тижня, а вчора, 9 квітня, Ашхабад звинуватив "Газпром" у вибуху на газопроводі Середня Азія-Центр, що сполучає Туркменію і Росію. Причиною аварії стало різке скорочення відбору газу "Газпромом".

Таким чином, до Туркменії Росія вирішила застосувати ту ж зброю, що і в газовій війні з Україною, тільки навпаки. В умовах різкого падіння попиту "Газпром" може дозволити собі заморозити закупівлі у Туркменії, якій поки більше нікому продавати газ.

Джерело в "Туркменгазі" уточнило, що останнім часом газ експортувався виключно по даному газопроводу в об"ємі 70-80 млн кубометрів на добу, оскільки його пропускна потужність перевищує аналогічні показники інших газопроводів в системі САЦ.

Ще одне джерело підтвердило інформаційній службі агентства Platts, що в середу "Туркменгаз" отримав запит від "Газпрому" на зменшення відбору з САЦ-4 на 90%. "Через це значно впав тиск в газопроводі, що, у свою чергу, призвело до вибуху", - сказало джерело агентства. Представник "Газпрому" підтвердив Platts, що "Газпром" на цьому тижні просив Туркменію скоротити постачання, відмовившись уточнити об"єм скорочення, але пояснивши, що Україна, основний споживач туркменського газу, понизила закупівлі у "Газпрому" через економічну кризу.

Джерело в "Газпромі" вважає, що вибух стався внаслідок "помилки диспетчерів або старості труби".

Проте газові відносини Росії та Туркменії загострилися ще минулого тижня. Ашхабад оголосив міжнародний тендер на будівництво газопроводу Схід-Захід, який повинен вивести газ найбільшого в СНД Іолотанського родовища на берег Каспійського моря. Це стало несподіванкою для Росії - передбачалося, що газопровід побудує "Газпром", з"єднавши його з майбутнім Прикаспійським газопроводом з Туркменії до Росії через Казахстан. Очікувалося, що під час візиту до Москви 24-25 березня президента Туркменії Гурбангули Бердимухамедова буде підписана міжурядова угода між двома країнами в газовій сфері, що включає і проект Схід-Захід . Проте угода підписана не була, а через тиждень стало відомо про туркменський тендер.

Як розповів учасник підготовки зустрічі Гурбангули Бердимухамедова і президента Росії Дмитра Медведєва, глава Туркменії зажадав підвищити статус угоди до міждержавного і профінансувати будівництво газопроводу, який потім перейде у власність Туркменії. Розплатитися з "Газпромом" "Туркменгаз" повинен був газом. Але головне, що не влаштувало Росію, - Гурбангули Бердимухамедов наполягав на виключенні з угоди пункту про приєднання газопроводу Схід-Захід до Прикаспійського. Таким чином, Росія позбавлялася гарантій отримання газу з Іолотана.

Вчора постачання газу не були відновлені. Джерело в "Туркменгазі" повідомило, що постачання будуть відновлені через три дні, але на проведення всіх ремонтних робіт потрібен тиждень. Але експерти вважають, що "Газпром" не поспішатиме відновлювати закупівлі туркменського газу. В умовах різкого падіння попиту на газ, особливо в Європі, монополії вигідно експортувати власний газ. "Для "Газпрому" аварія - полегшення, оскільки прибуток від експорту 170-200 млн кубометрів газу за три дні надійде до бюджету монополії, - вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. - Реекспорт туркменського газу прибутку не приносить".

Але експерта дивує, що "Газпром" пішов на загострення відносин з Туркменією за місяць до празького саміту за проектом газопроводу Nabucco - основної загрози домінуючому положенню Росії на європейському газовому ринку і в закупівлях газу в Середній Азії. В той же час "Газпром" намагається підсилювати інші політичні альянси в регіоні. Вчора в Алма-Аті Олексій Міллер обговорював питання збільшення проектної потужності Прикаспійського газопроводу на території Казахстану удвічі, до 40 млрд кубометрів. Діалог же з Туркменією на дипломатичному рівні продовжить глава МЗС Росії Сергій Лавров, який вчора відбув до Ашхабаду, щоб взяти участь в засіданні ради міністрів закордонних справ СНД і зустрітися з Гурбангули Бердимухамедовим.

За матеріалами Коммерсант, Topnews

Зараз ви читаєте новину «Росія розпалює нову газову війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути