середа, 15 вересня 2010 15:58

Росіяни вимагають від України компенсацію за збитий літак

Росіяни вимагають від України компенсацію за збитий літак

Авіакомпанія подала позов до Господарського суду Києва проти Міноборони і Держказначейства України, у якому вимагає стягнути з них $15,32 млн.

Ту-154 М, який 4 жовтня 2001 року виконував рейс Тель-Авів — Новосибірськ, був збитий під час навчань українських військ протиповітряної оборони у Криму. Зенітна ракета класу "земля-повітря", випущена із зенітного комплексу С-200в, захопила помилкову ціль, уразила і збила лайнер на висоті 11 тис. м. Загинуло 66 пасажирів (переважно громадяни Ізраїлю) і 12 членів екіпажу.

Крім російської авіакомпанії, виплати компенсацій від України добиваються родичі загиблих. У 2004-2005 роках український уряд виплатив їм як моральну компенсацію по 200 тис. доларів з розрахунку за кожного загиблого. Правда, деякі родичі загиблих через українські суди вимагають збільшити суму претензій. Сума деяких позовів перевищує 12 млн. грн. На сьогоднішній день до судів надійшли скарги від 17 родичів загиблих у жовтні 2001-го.

Факт ураження літака бойовою ракетою із зенітного ракетного комплексу С-200в ППО України був остаточно встановлений комісією з розслідування авіаційних подій на повітряному транспорті Міждержавного Авіаційного комітету у 2004 році. Проте у судових матеріалах вказано, що раніше Міноборони України відмовлялося визнавати свою провину, посилаючись на відсутність у позовних документах необхідних доказів, пише газета "Дело".

Українські військові не визнавали результати роботи комісії Міждержавного Авіаційного комітету, вказуючи на порушення процедури розслідування. У зв"язку з цим у жовтні 2005-го за рішенням суду Генпрокуратура закрила кримінальне провадження.

Через рік воно було відновлене, а ще пізніше Господарський суд Києва задовольнив клопотання Міноборони про направлення запиту у Генпрокуратуру для надання додаткових доказів.

У 2008 році суд відкладає розгляд позову до того моменту, поки не буде проведена комплексна судово-балістична, трасологічна, технічна і радіотехнічна експертиза. Дослідження було доручене Київському науково-дослідному інституту судових експертиз із залученням фахівців кафедри теорії стрілянини зенітними керованими ракетами Харківського університету Повітряних сил. Результати експертизи, як вказано у судових матеріалах, уже отримані, хоча ці дані не розголошуються.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни вимагають від України компенсацію за збитий літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути