Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2010 14:17

Росіяни підмінили стенограму літака Качинського - польський експерт

Росіяни підмінили стенограму літака Качинського - польський експерт

Полковник польських ВПС Бартош Строіньский, запрошений до Москви для консультацій у ході розшифровки даних чорних ящиків Ту-154 президента Польщі, який розбився під Смоленськом, заявив, що опубліковані стенограми - не ті, під якими він ставив свій підпис. Про це повідомляє польський телеканал TVN24.

Як заявив Строіньский, він був запрошений до Москви тому, що мав досвід роботи з літаками Ту-154 - він літав на цих машинах, перебуваючи на службі у 36-му Спеціальному транспортному полку ВПС Польщі. За його словами, свій підпис під розшифровкою записів переговорів він поставив в кінці квітня.

Строіньский запевняє, що документа, переданого російською стороною 31 травня і опублікованого в Польщі 1 червня, він не підписував. Отже, Росія передала Польщі якусь іншу стенограму.

Опублікована польською стороною стенограма датована 2 травня. Прізвище Строіньского в документі вказане, проте його підпис відсутній (40-а сторінка з підписами з якоїсь причини знаходиться між першою і другою сторінками документа).

Одним з різночитань, відмічених Бартошем Строіньским після прочитання опублікованої версії розшифровки, стало твердження, що перед катастрофою в кабіні літака перебував шеф дипломатичного протоколу МЗС Польщі Маріуш Казана. За словами Строіньского, в підписаній ним версії документа присутність в кабіні Казани підтверджена не була.

Як прокоментувала цю обставину представник міністерства внутрішніх справ Польщі Малгожата Возняк, прізвище Казани в стенограмі вказали представники Міждержавного авіаційного комітету (МАК), який розслідує причини катастрофи. Польські експерти змогли визначити особу тільки одного із сторонніх осіб, присутніх у кабіні пілота - ним виявився глава ВПС Польщі генерал Анджей Блазік. Ким була друга людина, так і залишилося невідомим.

Ту-154 президента Польщі розбився під Смоленськом 10 квітня. На борту літака знаходилися 96 чоловік, серед них - президент Лех Качинський з дружиною, а також політики, представники військового командування Польщі та громадські діячі. Внаслідок катастрофи ніхто не вижив.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Росіяни підмінили стенограму літака Качинського - польський експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути