понеділок, 26 червня 2017 11:29

Росія спробує захопити всю Луганщину, щоб торгувати газом - Тимчук

Росія спробує захопити всю Луганщину, щоб торгувати газом - Тимчук
Дмитро Тимчук

2018-го Росія зробить спроби дестабілізації ситуації у низці районів на прифронтових територіях Донбасу. Мета - захоплення нових територій, необхідних Кремлю для налагодження постачання газу "Турецьким потоком".

Про це координатор "Інформаційного спротиву", депутат від "Народного фронту" Дмитро Тимчук написав в Facebook.

"Розгойдування можуть почати восени, а саме захоплення можуть приурочити до виборів президента РФ. Адже на одному "кримнаші" Путіну стає виїжджати все складніше.

Росія заявила про закінчення будівництва "Турецького потоку" для транспортування газу до Туреччини і низки країн Південної Європи і планує запустити його на початку 2018-го. Стабільне функціонування будь-якого південного маршруту транспортування газу Росією неможливо без інфраструктури, розташованої в Україні.

У місті Новопсков Луганської області розташований другий за величиною і значимістю для української газотранспортної ситстеми газовий хаб. Там переплітаються нитки кількох магістральних газопроводів. Частина з них забезпечує транзит газу на Захід, а інша частина - на Південь, у бік Ростова і Кубані. Від російського кордону до хаба - всього 30 кілометрів. Раніше вся ця інфраструктура входила до складу Донбастрансгазу. Перше, що зробили російські окупанти після встановлення більш-менш стабільної лінії фронту взимку 2015-го - за допомогою фахівців "Газпрому" взяли під повний контроль інфраструктуру Донбастрансгазу, яка опинилася на території так званих Л/ДНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газпром може розпастися на дрібні компанії

Непідконтрольна Газпрому лише ділянка в північній частині Луганської області - якраз найважливіша.

2007 року, щоб обійти цей відрізок, Росія побудувала газопровід "Сохрановка - Октябрьская", який експерти назвали чисто політичним проектом і найвдалішою інвестицією. В підсумку виявили, що навіть з цим газопроводом завдання стабільного прокачування газу через "південний коридор" не вирішать.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хлібне перемир'я": бойовики інтенсивно обстрілюють Луганщину

Стратегічне завдання для Росії - отримання контролю над усією інфраструктурою Луганської області. Адже для Кремля завдання не вирішене, а час підтискає. Запускати "Турецький потік" в таких умовах - частково залежатиме від рішень Києва. З огляду на пресинг, який Україна зараз робить на "Газпром", навряд чи росіян порадує зазначена перспектива. В даний момент ситуація в окрузі більш-менш стабільна. Однак є ризик, що 2018-го Росія зробить спроби дестабілізації ситуації для захоплення цієї території", - додав Тимчук.

Якщо Росії вдасться побудувати дві нитки "Турецького потоку" і побудувати "Північний потік-2", вона зможе відмовитися повністю від транзиту газу через територію України, заявив раніше голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв.

Зараз ви читаєте новину «Росія спробує захопити всю Луганщину, щоб торгувати газом - Тимчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути