пʼятниця, 06 січня 2017 19:45

"Росія може відмовитися від транзиту через Україну" – Нафтогаз

"Росія може відмовитися від транзиту через Україну" – Нафтогаз
unian.net

Якщо Росії вдасться збудувати дві нитки "Турецького потоку" і побудувати "Північний потік-2", то вона зможе відмовитися повністю від транзиту газу через територію України. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв в інтерв'ю "5 каналу".

"Технологічно, якщо Росії вдасться збудувати дві нитки "Турецького потоку" і побудувати "Північний потік-2", або говорячи газовою мовою – це нитка 3 і нитка 4, то Росія зможе відмовитися повністю, на 100%. Ми в "Нафтогазі" і та частина уряду, яка відповідає за зовнішні відносини, тобто МЗС, докладаємо великих зусиль для того, щоб цього не сталося", – сказав Коболєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін і Росія – це задира з дитячого майданчика" – кандидат на посаду Держсекретаря США

Крім того, він наголосив на необхідності переконати європейців у тому, що Україна є найбільш надійним та оптимальним маршрутом транзиту енергоносіїв до країн Європейського Союзу.

"Ми маємо переконати європейців, що ми кращий, ефективний маршрут, ніж "Турецький" чи "Північний потік". Також передбачають ще два дуже важливі напрямки. Перший напрямок, як я вже казав – це Стокгольмський арбітраж. Тому що саме в транзитному позові ми, розуміючи, що "Газпром" хоче відмовитися, будуємо розрахунок тарифу таким чином, що "Газпром" повинен бути нам заплатити певну частину коштів, саме виходячи з того факту, що після 2019 року вони не будуть транзитувати газ територією України. Це так само означає, що після 2019 року наш тариф стане набагато конкретнішим. Ми зможемо набагато більш якісно конкурувати з будь-яким обхідним маршрутом, тобто це перший напрямок. Другий напрямок, дуже важливий – це відокремлення газотранспортної системи від "Нафтогазу" і створення нового газотранспортного оператора", – зазначив Коболєв.

Відносини НАК "Нафтогаз України" з російським Газпромом можуть загостритися.

З одного боку, "Газпром" відмовляється підписувати додаткову угоду, яка дозволить "Нафтогазу" купувати газ, а з іншого боку, лякає європейських партнерів, що теоретично може бути несанкціонований відбір газу з транзитного потоку, тому що у України начебто мало газу.

На думку голови правління "Нафтогазу", ця риторика суперечить одна іншій.

Зараз ви читаєте новину «"Росія може відмовитися від транзиту через Україну" – Нафтогаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути