Ексклюзиви
четвер, 02 грудня 2010 10:48

Росія ще до війни хотіла повернути Грузію в свою сферу впливу - Wikileaks

Росія ще до війни хотіла повернути Грузію в свою сферу впливу - Wikileaks

Американські дипломати прийшли до висновку, що Росія ще до серпневого конфлікту 2008 року з Грузією активно намагалася повернути цю країну у свою сферу впливу.

Про це пише в середу британська газета "Гардіан" з посиланням на опубліковані сайтом Wikileaks конфіденційні документи держдепартаменту США.

Відповідно до публікації, ще в 2007 році посол США в Тбілісі Джон Теффт зазначив, що виявлені ним за останні роки факти дозволяють припустити, що Росія "агресивно планує в Грузії таємну гру".

На його думку, одним із завдань Москви було відсторонення від влади президента Грузії Михайла Саакашвілі.

"Однак більш довгострокова задача полягала в тому, щоб Грузія відмовилася від євроатлантичної орієнтації і повернулася в сферу впливу Росії", - зазначив посол.

Він наводить перелік пов'язаних з Грузією операцій, організованих, на його думку, Росією.

Зокрема, за даними посла, мова йде про ракетні обстріли, замахи, а також "багато менш масштабних операцій". Теффт повідомляє і про військову допомогу, яку Росія, імовірно, надавала Абхазії та Південній Осетії.

Нагадаємо, 29 листопада Російський репортер (російський партнер сайту WikiLeaks - ред.) Опублікував матеріал з посиланням на Wikileaks про те, що під час перебування головою МВС України Луценко отримував вказівки від генпрокурора Медведька заарештувати соратників Тимошенко Турчинова і Кожемякіна.

Прес-секретар МЗС України Олександр Дікусаров заявив, що відомство не готове коментувати публікації секретних дипломатичних документів на сайті Wikileaks, оскільки поки що тільки вивчає їх.

"Я думаю, всім у світі цікаве почитати дані матеріали. Ще не будемо їх коментувати, а будемо вивчати", - сказав він.

Згідно з іншими документами, Росія шантажувала президента Азербайджану Ільхама Алієва і намагалася змусити його не визнавати Голодомор геноцидом українського народу.

У прес-службі президента Азербайджану цю інформацію спростували.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Росія ще до війни хотіла повернути Грузію в свою сферу впливу - Wikileaks». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути