Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2007 19:05

Росія може підтримати посилення санкцій проти Ірану

У Росії не виключають посилення санкцій проти Ірану з боку РБООН в зв"язку з оприлюдненням нової доповіді глави МАГАТЕ, але закликають вирішувати ядерну проблему Тегерана мирними методами.

Так, голова міжнародного комітету Ради Федерації Михайло Маргелов вважає, що нова доповідь МАГАТЕ по Ірану, де йдеться про недотримання ним резолюції РБ ООН, в черговий раз ставить перед світовою спільнотою питання, що робити далі.

Сенатор нагадав, що США наполягають на посиленні тиску, нових санкціях, і в перспективі не виключають силове вирішення проблеми, тоді як більшість європейських країн, як і Росія, упевнені, що ситуація повинна вирішуватися "тільки в дипломатичній несиловій площині".

У свою чергу, перший заступник голови комітету Держдуми РФ у міжнародних справах Леонід Слуцький також не виключає посилення міжнародних економічних санкцій відносно Ірану. "Тегеран уперто не хоче йти на зустріч ні МАГАТЕ, ні ООН, і, незважаючи на світовий ультиматум, продовжує збагачення урану".

"Ні пряники, ні батіг на Іран вплинути не можуть. Іранське керівництво шукає конфлікту, а не поступок з боку світової спільноти", - вважає президент російського Інституту стратегічних оцінок Олександр Коновалов. Таку думку він висловив, виступаючи в четвер в Люксембурзі на міжнародній конференції із запобігання ядерній катастрофі.

При цьому він вважає, що необхідно подати підтримку іранській опозиції. Експерт відзначив також, що Іран "може відрізати світ від основних джерел нафти в Персидській затоці".

Зі свого боку, віце-президент Фонду Карнегі Джордж Петковіч висловився за посилення санкції проти Ірану.

В доповіді глави МАГАТЕ Мухаммеда аль-Барадєї, що була надана РБ ООН вказується, що Іран продовжує ігнорувати вимоги Ради про припинення процесу збагачення урану. Тегеран, відзначає глава МАГАТЕ, продовжує розширювати свою діяльність в ядерній області. Крім того, МАГАТЕ звинувачує Іран в тому, що він перешкоджає проведенню інспекцій експертами Агентства на об"єктах, пов"язаних з ядерною програмою країни. Це, на думку аль-Барадєї, "не дає гарантій" використання ядерних технологій "виключно в мирних цілях". Такий зміст доповіді дає членам РБООН можливість посилення санкцій відносно Ірану.

У свою чергу іранський президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив в четвер, що якщо Іран хоч на мить припинить реалізацію своєї ядерної програми, то його вороги досягнуть своїх цілей, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Росія може підтримати посилення санкцій проти Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути