понеділок, 07 січня 2019 15:36

Російський слід: назвали замовників нападу на угорську установу в Україні

Російський слід: назвали замовників нападу на угорську установу в Україні

Прокуратура Польщі передала у суд справу трьох громадян країни, які здійснили підпал будівлі союзу угорців в Ужгороді. Завербував їх німецький журналіст, який працює на російські спецслужби.

Всім фігурантам справи пред'явлено звинувачення у тероризмі, передає Ua.news. Організував підпал 28-річний громадянин Польщі, пов'язаний з неонацистською організацією Falanga і партією Zmiana, фінансованими росіянами. Він завербував двох інших обвинувачених поляків, надав їм гроші на поїздку до України, мобільні телефони та сім-карти. Чоловіки мали здійснити підпал, записати його на відео і переслати файл замовнику. За роботу мали отримати 1 тис. злотих - понад 7 тис. грн. Головним замовником називають німецького журналіста. Він, швидше за все, діяв за вказівкою спецслужб Росії.

Як зізнався один з виконавців слідчим, він отримав вказівку намалювати на фасаді будівлі свастику і знак "88", що символізує гасло Heil Hitler.

Читайте також: НП у Маріуполі. У багатоповерхівці вибухнула граната

Напад в Ужгороді скоїли вночі 4 лютого 2018-го року. Виконавці в той же день виїхали в Польщу. Вже 22 лютого їх затримали польські правоохоронці. Через п'ять днів на підвіконні будівлі Товариства угорської культури підірвали бомбу. Як встановило слідство, організував вибух співробітник МДБ Придністров'я, найнявши виконавців в Україні.

Мунулого тижня депутати польського Сейму від партії "Громадянська платформа" представили список польських політиків, які співпрацюють з Росією і можуть бути її агентами. Зокрема назвали ім'я 28-річного Адама Андрушкевича, новопоставленого віце-міністра цифризації. Також у списку опинився лідер партії Zmiana, колишній депутат Матеуш Піскорський, який від травня 2016 року перебуває під арештом через звинувачення у шпигунстві на користь Росії.

Зараз ви читаєте новину «Російський слід: назвали замовників нападу на угорську установу в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути