вівторок, 13 березня 2007 19:52

Російські письменники склали путівник по сучасній літературі

Протягом п"яти місяців 80 ключових постатей в російській словесності відповідали на запитання журналу Time Out Москва. У результаті, редакції вдалося скласти путівник по сучасній літературі. Письменники пояснили, які книги залишаються недооціненими, кому вони вручили б Нобелівську премію і що смішить їх більше всього.

Відповіді письменників і видавців вийшли неоднозначними. Втім, по деяких позиціях у респондентів, в числі яких опинилися Сергій Лук"яненко, Володимир Сорокін, Людмила Уліцкая, Марія Арбатова, Едуард Лимонов, Вікторія Токарева, більш-менш консолідовані думки все ж таки сформувалися. У число книг, які могли б замінити собою шкільну програму з літератури, російські літератори включили "Війну і мир" Льва Толстого (9 чоловік порахували її універсальною хрестоматією), Біблію (6 голосів), "Капітанську дочку" (5 чоловік) і "Євгенія Онєгіна" Олександра Пушкіна, "Братів Карамазових" Федора Достоєвського і "Мертві душі" Миколи Гоголя (всі - по 4 голоси).

Кращими книгами про сучасність учасники дослідження назвали трилогію "Лід" Володимира Сорокина (4 голоси), Біблію, "ЖД" Дмитра Бикова і "Гламораму" Брета Істона Елліса (всі по 3 голоси).

У число найбільш популярних недооцінених книг XX століття потрапили "Котлован" і "Чевенгур" Андрія Платонова (6 голосів), "Місто Ен" Леоніда Добичина (5 голосів), "Четверта проза" Осипа Мандельштама, "Життя і доля" Василя Гроссмана і творчість Варлама Шаламова.

Володимир Набоков став безперечним лідером по числу відповідей на питання "Кому б ви дали Нобелівську премію з літератури?" Гідним цієї нагороди його порахували відразу 10 респондентів. По 6 голосів отримали Андрій Платонов і Толстой (який сам колись відмовився від висунення). По 4 письменники порахували гідними кандидатами на Нобелівську премію Антона Чехова і Варлама Шаламова.

Учасники дослідження, проведеного Time Out Москва, оцінили також відчуття гумору письменників. Лідерами за цим показником стали Михайло Зощенко і Ілля Ільф (по 9 голосів). Цікаво, що літератори відзначали саме Ільфа, а не звичний масовому читачеві дует "Ільф - Петров". Друге місце зайняв Микола Гоголь (7 голосів), 4 голоси дісталися Венедикту Ерофєєву. Почуття гумору зарубіжних авторів справило на російських літераторів менше враження - всього по 3 голоси дісталося Пелему Гренвілу Вудхаузу і Чарльзу Діккенсу.

Переважну більшість учасників опитування пишуть і видають книги для дорослих, проте майже нікого з них не залишив байдужим питання про улюблену дитячу книгу. З"ясувалося, що в дитинстві російські літератори понад усе зачитувалися "Вінні-пухом" (9 голосів), "Алісою в країні чудес" (7 голосів), романами Марка Твена (5 голосів), повідомляє Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Російські письменники склали путівник по сучасній літературі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути