Ексклюзиви
середа, 12 січня 2011 09:01

Російські компанії припинили постачання нафти до Білорусі

Російські компанії припинили постачання нафти до Білорусі

Російські нафтові компанії з 1 січня 2011 року припинили постачання вуглеводнів до Білорусі. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на дані білоруського "Белнефтехима" і джерела в російських компаніях. Постачання припинені через те, що сторони не можуть домовитися про нові ціни на нафту. На транзит вуглеводнів через Білорусь припинення поставок не вплинуло.

У Білорусі розраховують, що поставки відновляться вже в січні. У всякому разі, білоруські нафтопереробні заводи забезпечені сировиною саме до кінця поточного місяця.

За даними газети "Ведомости", російські компанії наполягають на підвищенні цін на нафту для Білорусі на 45 доларів за тонну. Така вимога виникла після того, як Мінськ підняв мито на транзит нафти на 12,5 відсотка з 1 лютого. У Мінську на збільшення цін не згодні - місцеві чиновники нагадують, що погодили новий тариф з Росією.

Найбільшими постачальниками російської нафти до Білорусі є "Лукойл", "Сургутнефтегаз" і "Роснефть". У всіх трьох компаніях інформацію про зрив постачань поки не прокоментували. В "Транснефти" зазначають, що готові надати трубу для прокачування нафти, однак в комерційних переговорах між сторонами не беруть участі.

Росія до 2010 року була монопольним постачальником нафти до Білорусі, але потім змушена була поступитися частиною місцевого ринку Венесуелі. Це сталося на тлі численних конфліктів через постачання нафти і нафтопродуктів з Росії. Так, Мінськ в рамках Митного союзу наполягав на обнуленні російських експортних мит на нафту.

В кінці 2010 року сторони домовилися, що Росія буде поставляти в Білорусь нафту без мита. Натомість Мінськ пообіцяв віддавати в російський бюджет всі мита від експорту нафтопродуктів з російської сировини. У Росії підрахували, що втратять від такого розміну 5,3 мільярда доларів за рік, а допомога Білорусі складе 3,9 мільярда доларів.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Російські компанії припинили постачання нафти до Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути