Ексклюзиви
пʼятниця, 30 квітня 2010 10:49

Янукович і Лукашенко обіцяють не дружити проти Росії

Янукович і Лукашенко обіцяють не дружити проти Росії

Зміцнення українсько-білоруської дружби на основі венесуельської нафти може серйозно стурбувати Росію.

Таку думку висловив директор білоруського Центру проблем європейської інтеграції Юрій Шевцов у контексті домовленостей між президентами України і Білорусі Віктора Януковича і Олександра Лукашенка.

"У другому півріччі Білорусь планує отримати до 4 млн тонн венесуельської нафти, а в 2010 році - до 10 млн тонн. Це вже міняє транзитну карту в регіоні Україна-Білорусь-Литва", - сказав експерт, пише Комерсант.

"Венесуельська нафта здатна стати тією останньою краплею, яка розверне нафтопровід Одеса-Броди пропускною здатністю 40 млн тонн на рік в аверсний режим", - вважає Шевцов.

За оцінкою експерта, у цьому випадку за два-три роки нафта з Венесуели може скласти конкуренцію російській нафті в Європі.

Водночас, на думку керівника білоруського Центру імені Мізеса Ярослава Романчука, Янукович після "харківських домовленостей" з Дмитром Медведєвим "підійде до дружби з Лукашенком з обережністю".

"Навряд чи Київ захоче сваритися з Росією через невелику вигоду від транспортування венесуельської нафти в Білорусь", - заявив він.

Сам Лукашенко напередодні зустрічі з Януковичем заявив, що третім сторонам "не варто напружуватися" з приводу цих контактів. "Не в наших інтересах дружити проти когось. Займатися геостратегічними розробками ми не збираємося", - сказав він.

Нагадаємо, що під час візиту Януковича до Білорусі сторони домовилися про партнерство в постачаннях венесуельської нафти до Білорусі.

"4 млн. тонн ми зможемо довезти залізницею (з Одеси до Мозирського НПЗ). Але 10 млн. тонн - це вже дуже серйозний проект, який ми готові здійснити спільно з Україною", - заявив Лукашенко.

У свою чергу, Янукович пообіцяв створити Білорусі "можливості для виходу в Чорноморський басейн".

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Лукашенко обіцяють не дружити проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути