пʼятниця, 28 травня 2010 10:43

Білорусь готова віддати Росії "Белтрансгаз" в обмін на дешевий газ

Білорусь готова віддати Росії "Белтрансгаз" в обмін на дешевий газ

Мінськ готовий віддати контрольний пакет акцій "Белтрансгазу", якщо ціна на газ для Білорусії буде дорівнювати російській. Про це президент республіки Олександр Лукашенко заявив сьогодні на зустрічі зі студентами могилевських ВНЗ.

"Ось якщо росіяни скажуть, що будуть за внутрішніми цінами продавати газ у Білорусь, ми не проти, беріть контрольний пакет. Точно так само і по нафтопереробним заводам. Дешева нафта - гарні умови, але не безкоштовно, - назвав умови Лукашенко. - Ми не проти, але за добрі гроші".

Раніше сьогодні віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін заявив, що Москва, швидше за все, не піде на обмеження поставок газу в Білорусію, тому що Мінськ виконає контрактні зобов'язання за ціною закупівлі вуглеводнів.

Наприкінці лютого 2010 року "Газпром" довів свою частку в "Белтрансгазі" до 50%. Пізніше з'явилася інформація, що російський концерн хоче отримати контроль в цьому білоруському газотранспортному підприємстві.

Зацікавленість у діалозі з російськими партнерами з питань цін на газ Мінськ продемонстрував на початку лютого цього року. Тоді російські ЗМІ повідомили, що Білорусія в обмін на зниження ціни за газ до 150 доларів за 1 тисячу кубометрів запропонувала Москві доступ до електроенергетики країни. Мінськ запрошував "Газпром" взяти участь у проекті будівництва нового парогазового блоку на Березовської ДРЕС потужністю 400-500 МВт. Також російському холдингу пропонували побудувати новий хімкомбінат на базі "Гродно Азоту".

BFM

Зараз ви читаєте новину «Білорусь готова віддати Росії "Белтрансгаз" в обмін на дешевий газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути