Ексклюзиви
неділя, 03 червня 2018 20:23

Рибачук розповів, як працює Супрун

Рибачук розповів, як працює Супрун
Олег Рибачук:Супрун дуже системно мислить. Таких бійців я рідко зустрічав. Її неможливо скорумпувати. ФОТО: radiosvoboda.ua

Навколо медичної реформи йде колосальна боротьба. Представники старої системи чинять спротив, бо не готові втрачати гроші. В. о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун це розуміє.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив голова громадської організації "Centre UA" Олег Рибачук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили комікс із головними міфами про медреформуЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі почали виписувати рецепти на ліки за новими правилами

У чому, на вашу думку, суть медреформи?

– У зламі системи фінансування. У системі Семашко (Микола Семашко - радянський лікар, академік. Його ім'ям називають радянську систему охорони здоров'я. - Gazeta.ua) кожен рік 70 мільярдів гривень виділяються на койко-місця, приміщення. Але ви приходите у лікарню і платите навіть за туалетний папір.

Коли гарантоване фінансування на ліжко-місце зникає, місцева влада має визначатися: нам потрібно десять лікарень чи одну? І що робити з тими дев'ятьма? Місцеві депутати почали бігати. А там всі куми, разом у сауни ходять. А як я закрию лікарню свого кума? Це стосується багатьох реформ, які саботуються на місцях, і вся відповідальність перекладається на центр.

Як ваша організація допомагає реалізовувати реформи?

– У Канаді мене вразив один приклад. Кілька років тому уряд захотів провести медичну реформу. Затвердили концепцію. Найняли близько 40 тисяч студентів, які пішли з анкетами цікавитися у громадян, як ті сприймають цю реформу. Коли опитування показали, що люди проти, уряд відмінив реформу.

В українських умовах ми перші вирішили випробувати, чи у нас працюють ці світові принципи. За рік ми разом із нинішньою командою МОЗу об'їздили всі обласні центри. Провели сотні консультацій. В першому турі відвідали 64 українських міста, у другому – близько 40. Зараз у третьому. В кожному місті задаємо ті самі питання. Це не соціологія, не піар, не комунікація. Так виробляється політика на Заході.

Як сприйняли таку ініціативу люди в регіонах?

– У лікарів була величезна недовіра, коли ми казали, що приїхали не "круглостолити", а дізнатися їхню думку. Якщо робимо оце, які є ризики невиконання? Якщо вам це не подобається, що пропонуєте?

Бо всі розуміють, що система, у такому вигляді, як вона існує досі, бути не може. Навколо медичної реформи йде колосальна боротьба. В деяких містах від нас і не приховували, що чим гірше, тим краще. Аби показати, що ця американка Супрун влаштувала геноцид проти українського народу. Бо на кону – величезні кошти.

Як українці обирають собі лікарів?

– Мені подали приклад, як працює елемент довіри. Одна відома блогерка з Полтави обрала собі лікарку і написала про це у Facebook. В той же день в цієї лікарки було ще 200 пацієнтів. Це український менталітет: хтось спробував і як суха солома пішло горіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відставки не буде - Супрун

Яка користь від реформи для лікарів та лікарень?

– У лікаря з'являється мотивація мати більше пацієнтів. В одній лікарні сто операцій в день, в іншій — одна. А зарплата однакова. Тепер розумні головні лікарі відчули, що справді стають господарями. Хорошому лікарю можуть дати більшу зарплату. Хочеш тримати поганого — тримай, але за власний рахунок.

Головним лікарям треба брати фінансового директора, який може здавати в оренду територію або зайву площу лікарні, відкривати там, наприклад, салон краси, бо це вже господарська діяльність.

А для пацієнтів?

– Вас як пацієнта вносять в національну електронну систему. Навіть якщо ви поїхали з Полтави у Чернівці і з вами там щось трапилося, будь-який лікар заходить у цю систему. Йому заплатять за ваше лікування. Гроші не треба виділяти, вони вже закладені у бюджеті і прораховані на рік вперед.

Для кого медична реформа невигідна?

– Громадський рух "Чесно" проаналізував профільний комітет Верховної Ради за наявністю в ньому потенційного конфлікту інтересів з фармакологічним бізнесом або з якимось імпортерами. Виявилося, що зав'язаний практично кожен.

Люди, починаючи від Ольги Богомолець (народний депутат, голова комітету ВР з питань охорони здоров'я – Gazeta.ua), втрачають можливість орендувати приміщення за символічну плату. Вони випадають з привілейованого статусу. Виявилося, що навіть відомі кардіохірурги щось отримують на закупівлях. За такого стану важко робити реформи.

Точно знаю, що Уляну Супрун шантажували американські компанії, коли вона сказала, що не можуть бути ціни на ліки, що експортують в Україну, втричі вищі за такі самі, що виробляють для Польщі. А так було. Їй погрожували.

Це не схоже на американські методи роботи.

– Дуже часто це наш Брайтон Біч. Тут він американець, а насправді – козак, який добре знає особливості українського ринку. Вони навчилися заробляти величезні гроші, порушуючи всі принципи ринку.

Яка ситуація із цінами на ліки?

– В Україні не працював міжнародний протокол. Західні лікарі стверджують, що нам прописують дві третини речей, які, м'яко кажучи, не мають стосунку до лікування. Це добавки або непотрібні препарати.

На Заході є чіткий протокол, яким керується лікар. На вітрянку чи отит лікар має виписувати ліки без назв. Дається лише лікувальний елемент. Це зустріло колосальний супротив українських лікарів, бо вони люблять виписувати певні назви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медзаклади відклали підписання декларацій з громадянами

Чим медична реформа відрізняється від решти?

– Вона – найскладніша. Лєшек Бальцерович (Організатор та ідейний натхненник польських економічних реформ, так званої "шокової терапії" або "Плану Бальцеровича" - Gazeta.ua), коли робив свої реформи, сказав: тільки зачепите медичну мафію, вам кінець. Мова про немислимі тіньові обороти. Супрун це чудово знає. Її підтримує прем'єр-міністр Володимир Гройсман, бо зрозумів, що йому треба мати успішну реформу.

Ми з Уляною Супрун говорили 4 години перед тим, як вона погодилася стати міністром. Я з нею говорив, як знавець київських пагорбів. Пояснював їй ціну обіцянок президента, прем'єра. Що означатиме отримати депутатську підтримку. Моя головна думка була проста: якщо тебе не зрозуміють пацієнти і лікарі – не зможеш розраховувати на підтримку українського політикуму.

Яке ваше враження від неї як від людини?

- Вона мислить системно. Таких бійців я рідко зустрічав. Її неможливо зробити корумпованою.

Ми почали кампанію по містах України у лютому. Її перший раз хотіли з'їсти у квітні, але не змогли, бо ми вже об'їздили 40 міст, а спонтанні протести виникли десь у 50 містах. Перелякані СБУ-шники написали куди треба і через два дні президент написав, що це його реформа і закликав підтримати її. А перед цим представник президента Сергій Березенко заявляв, що реформа не на часі і треба її перенести.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До лікаря стаємо в електронну чергу" - українка про медицину в Італії

Міністерство охорони здоров'я не буде звільняти лікарів та закривати лікарні через медичну реформу. Просто з 1 липня медикам будуть нараховувати зарплату по-новому. Залежно від кількості пацієнтів, які до них звернулися.

"Ніхто спеціально скорочувати лікарів не буде, адже реформа націлена на те, щоб лікарів було достатньо для всіх пацієнтів. Це регулюватиметься популярністю. Тобто, якщо у лікаря буде досить пацієнтів, то він працюватиме. Це вже залежить від лікарні та його особистих міркувань, чи захоче він залишатися на роботі. Повторюю, МОЗ не збирається звільняти лікарів і скорочувати лікарні. Це буде залежати від місцевої влади і лікарень", - наголосила Ольга Стефанишина, заступник міністра охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Рибачук розповів, як працює Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути