Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2023 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ на порозі нової хвилі мобілізації. Як відповість агресору Україна

Російський диктатор Володимир Путін розглядає можливість оголосити нову хвилю мобілізації восени. До армії РФ можуть додатково залучити 450 тисяч осіб, повідомив керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. Також про нову хвилю мобілізації в РФ та на окупованих територіях заявили в Генштабі ЗСУ.

Україна буде змушена реагувати на мобілізацію в РФ аналогічним чином, припускають експерти. А отже є вірогідність посилення мобілізації і у нас. Зокрема, вже зараз омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що в країні більше не буде "обмежено придатних" для служби в армії.

"Я дав рекомендацію на РНБО, щоб питання обмежено придатний, непридатний або повністю придатний - було врегульовано шляхом військових професій. І таким чином, чітко показати громадянинові України, якщо він придатний, але має проблеми зі здоров'ям, то він придатний саме для проходження служби у певних військах", - наголосив Лубінець.

Про вірогідність посилення мобілізації в Україні заявив і секретар РНБО Олексій Данілов. Також про це свідчить і той факт, що нині готується рішення про залучення до війська чоловіків, які здобувають другу вищу освіту. Нині вони мають бронь.

Gazeta.ua зібрала інформацію про підготовку росіян до мобілізації та відповіді на неї, які шляхом певних рішень збирається запровадити влада в Україні.

Як Росія готується до мобілізації

В ГУР припускають, що нова хвиля мобілізації в РФ буде оголошена вже цієї осені. Мова може йти про кінець вересня, заявив в ефірі телемарафону представник ГУРу Андрій Юсов.

"Декілька разів уже переносилась нова хвиля офіційної мобілізації в Росії. Ми пам'ятаємо, що була так звана часткова мобілізація проведена. Після цього мобілізаційні заходи в державі-агресорі не зупинялись і щомісяця декілька десятків тисяч людей в той чи інший спосіб рекрутувалися до рашистської армії. Зараз справді керівництво режиму стикнулися з необхідністю можливо нової хвилі мобілізації. Це може мова йти про кінець вересня і осіннє рішення", - заявив Юсов.

Автор: Главком
  В ГУР припускають, що нова хвиля мобілізації в РФ буде оголошена вже цієї осені
В ГУР припускають, що нова хвиля мобілізації в РФ буде оголошена вже цієї осені

Він додав, що мобілізовані не одразу з'являться на фронті. Бо мають пройти навчання та злагодження.

У Росії значно посилили покарання за неявку до військкомату для тих, хто отримав повістку

Нову хвилю мобілізації в Росії оголосять, аби покрити катастрофічні втрати у живій силі, повідомив Генштаб ЗСУ.

Одночасно в Росії вже значно посилили покарання за неявку до військкомату для тих, хто отримав повістку. Якщо торік за відмову приходити за повісткою у військомат максимально штрафували на 3000 рублів, то тепер ця сума зросла до 30 тис.

Крім того, в Росії фактично перестав діяти інститут "броні" військовозобов'язаних співробітників критично важливих підприємств. Їх також можуть відправляти на фронт.

Які втрати РФ у війні та скількох росіян вже мобілізували

Втрати особового складу армії РФ з моменту повномасштабного вторгнення становлять близько 270 350 осіб, станом на ранок 13 вересня. Через це Росія вже кілька разів проводила мобілізацію. За останні пів року, за словами російського диктатора Володимира Путіна, 270 тис. осіб добровільно підписали контракти з російським міноборони. Ще 300 тис. людей призвали в рамках мобілізації.

Кожного місяця вдається мобілізувати від 20 до 22 тис. особового складу

За словами очільника ГУР Кирила Буданова, призов у Росії йде постійно і кожного місяця вдається мобілізувати від 20 до 22 тис. особового складу.

"Зараз вони розглядають варіант по призову додатково 450 тисяч. Саме по собі це наводить на наступне питання: "А навіщо така кількість, якщо втрати, як то кажуть, мізерні?" Ось і побачите, що правда десь посередині буде", – додав Буданов.

Яку відповідь готують в Україні

Мобілізація, яку оголосили 24 лютого минулого року, триває. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов наголосив, що залучають до служби стільки громадян, скільки потрібно. Потреби в один момент набирати 300 тис. громадян до армії - немає.

Втім влада готує декілька змін до мобілізації в Україні. Так, із 1 жовтня на військовий облік будуть зобов'язані стати всі жінки-медики. Тобто усі лікарки, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років.

На облік будуть зобов'язані стати всі жінки-медики

Постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок-медиків, наголосили у Сухопутних військах Збройних сил України. Це робиться для того, щоб зрозуміти, який "медичний" резерв має держава.

Також у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9672, який передбачає скасування відстрочки від мобілізації для студентів-чоловіків з 30-річного віку, які здобувають не послідовну вищу освіту або другу й більше.

Пропонується, що призову на військову службу під час мобілізації не підлягають тільки: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній законом "Про освіту", якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку. А також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Військовозобов'язані почали зловживати нормою закону

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що з початком повномасштабної російської агресії військовозобов'язані почали зловживати нормою закону.

Так, у 2022 році до закладів освіти зарахували на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати другу освіту. Цього року станом на 28 серпня чисельність таких осіб становила 74 059 людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новий Мінськ стане зрадою" – чому дев'ять років тому підписали домовленості з Росією

Влада також збирається посилити боротьбу з ухилянтами, які їдуть за кордон. Голова фракції "Слуга народу" Давід Арахамія припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно залишили Україну, уникаючи мобілізації.

Польща вже видворила низку громадян України, які переправляли до Європи нелегальних мігрантів. Варшава вже передає Києву деяких громадян, які сприяли незаконному вивезенню українських чоловіків за кордон.

Хто підпадає під мобілізацію

Під час воєнного стану всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними і можуть отримати повістку та бути мобілізованими для захисту країни, всі ресурси направляються на захист країни, а деякі права громадян можуть бути тимчасово обмежені. Про це зазначається в Указі президента.

Мобілізації підлягають чоловіки не залежно від того, чи мають вони військовий досвід

Для мобілізації потрібно дотримання двох умов ― чоловік має бути придатний за станом здоров'я. А також за ним не має бути тяжких злочинів, за які його було знято з військового обліку.

Мобілізації підлягають чоловіки не залежно від того, чи мають вони військовий досвід. Чоловіки, які не служили, проходять обов'язкове навчання перед відправкою на фронт.

Примусово можна мобілізувати будь-кого, крім тих чоловіків, які мають право на відстрочку за статтею 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію". Особи, які мають відстрочку можуть мобілізуватися за власним бажанням.

В Україні мобілізують:

– придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років, якщо вони мають, чи не мають військового досвіду;

– придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;

– призовників від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу, мобілізувати можуть тільки у разі їхньої згоди. Вони повинні добровільно підписати контракт із ЗСУ;

– знятих та виключених з військового обліку чоловіків, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров'я і якщо вони не здійснили тяжкий злочин, при якому мобілізація заборонена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувся прорив" – як Україна наростила виробництво зброї під час війни

З 31 липня 2023 року набули чинності деякі положення закону 3161-IX яким вносяться зміни до порядку проходженням військової служби строковиками. За новими змінами, військові строкової служби, якщо з 24 лютого 2022 року закінчився строк їх служби, підлягають мобілізації під час воєнного стану на загальних основах.

В зміненому законі передбачено, що військові строкової служби можуть мобілізуватися тільки добровільно – тоді вони отримують ті ж умови служби, що і військові, мобілізовані з 24 лютого 2022 року.

Не підпадають мобілізації:

– Громадяни, які залучені до роботи в органах державної влади, критично важливих підприємствах та організаціях;

– Громадяни, визнані непридатними до військової служби за станом здоров'я або віком;

– Громадяни, які постійно доглядають за особами, що потребують піклування;

– Багатодітні чоловіки та жінки. Йдеться про тих батьків, на вихованні яких троє та більше неповнолітніх дітей;

– Батьки-одинаки та самотні матері, які виховують щонайменше одну неповнолітню дитину;

– Чоловіки та жінки у статусі опікунів та прийомних батьків бодай однієї неповнолітньої дитини;

– Не підлягають призову на військову службу батьки, на вихованні яких: неповнолітня дитина з інвалідністю підгрупи А. Неповнолітня дитина з інвалідністю III-IV групи. Повнолітня (18 – 23 роки) дитина з інвалідністю I чи II групи;

– Не можуть призвати: жінок та чоловіків, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях;

– Жінок та чоловіків, які мають неповнолітню дитину та чоловіка (дружину), що проходить військову службу. Ця категорія була додана після набуття чинності у квітні закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію";

– Одержувачів професійної передвищої та вищої освіти, асистентів-стажерів, аспірантів та докторантів, які навчаються на денній чи дуальній формах здобуття освіти;

Окремо визначаються категорії державних службовців, які не підлягають призову.

"ЗСУ воюють з уже третім контингентом росіян"

Петро Черник, військовий експерт:

"Російські окупаційні війська щомісяця поповнюються на 20-22 тисячі військових. Ці "мобіки" мають погану мотивацію та не хочуть воювати, але все ж ідуть помирати. Зараз ЗСУ воюють з уже третім контингентом росіян. Перший був якісний і підготовлений – був у межах 200 тис. людей. Другий був застосований протягом минулого року. Зараз, за принципом заміщення – 20-22 тис. "чмобіків" щомісяця ставлять до строю. Взувають, дають якусь елементарну зброю і кидають в бій.

У психологічному сенсі вони дуже погано вмотивовані і не хочуть воювати, але все ж таки помирають

У ворога вже немає якісної зброї. Максимум, що вони можуть виробляти за танками – до 20 машин Т-90М на місяць. Разом з тим, автоматів Калашнікова, рушниць Мосіна – сотні тисяч. Треба буде – дістануть зброю Другої світової війни. У психологічному сенсі вони дуже погано вмотивовані і не хочуть воювати, але все ж таки помирають.

Разом з тим, маємо розуміти, що війна екзистенційна: або ворог нас, або ворога ми. І, на превеликий жаль, ми також зазнаємо втрат. І ніхто, крім нас, воювати не буде – така сувора і жорстока дійсність. Мобілізаційний ресурс будуть поповнювати виключно українці, інших сценаріїв не буде".

Зараз ви читаєте новину «РФ на порозі нової хвилі мобілізації. Як відповість агресору Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути