Ексклюзиви
четвер, 07 вересня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Новий Мінськ стане зрадою" – чому дев'ять років тому підписали домовленості з Росією

"Новий Мінськ стане зрадою" – чому дев'ять років тому підписали домовленості з Росією
Мінські домовленості є політичним документом і не були ратифіковані жодним парламентом. Фото: Радіо Свобода

Більше як дев'ять років тому були підписані перші Мінські домовленості. Вони допомогли призупинити рух росіян, однак у всьому іншому були дуже невигідними. Вони поклали початок повномасштабному наступу.

Нові подібні угоди стануть зрадою України. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Січень.

"Мінські домовленості фактично означали визнання так званих ДНР та ЛНР, збереження російських військ на окупованих територіях. Це було першим кроком з боку Росії до поділу України. Крок за кроком планували далі продовжувати цей рух. Передбачали, що їх представники увійдуть до складу парламенту. І будуть блокувати рішення щодо Євроінтеграції. Для нас було єдиними плюсом те, що призупинялася війна. Другі Мінські угоди були ще гіршими за перші. Але ми були змушені їх прийняти через велику військову загрозу з боку Росії. Втім, Москва вже тоді прокладала шлях для масштабної агресії. Почала затягувати війну та вимагати дотримання її умов. Вимагала особливого статусу квазі-структурам", – наголосив Січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гра Росії" – навіщо в Білорусі ядерна зброя і чого намагається досягти Москва

Росіяни вже тоді готувалися до великого наступу. Зараз якщо влада захоче піти на подібні домовленості, це буде зрадою, уточнив експерт.

"Мінські угоди були для нас засобом призупинити війну і не дати знищити Україну. Хоча у росіян тоді не було настільки великих сил, щоб це реалізувати. Нові подібні угоди стануть повною зрадою. Станом на зараз такої кількості військ, щоб нас повністю окупувати, Росія вже не має. Бо якщо на початку РФ нас переважала, то зараз ні – маємо сучасну зброю, яка ефективніша. Росіяни тепер говорять про переговори, коли починають програвати, втрачати території. На жодні домовленості зараз на умовах Москви йти не можна", – додав Січень.

Під Мінськими угодами зазвичай розуміють три документи — Мінський протокол від 5 вересня 2014 року і меморандум про його виконання від 19 вересня 2014-го та Комплекс заходів на виконання Мінського протоколу від 12 лютого 2015-го.

Мінські домовленості є політичним документом і не були ратифіковані жодним парламентом. Згадка про один із них — Комплекс заходів від лютого 2015 року — є в Резолюції Ради Безпеки ООН. При цьому за сім років так і не було виконано перший пункт цього документа — повне припинення вогню.

Зараз ви читаєте новину «"Новий Мінськ стане зрадою" – чому дев'ять років тому підписали домовленості з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути