середа, 14 лютого 2018 12:52

Рейдери намагалися захопити соєвий завод на Херсонщині із застосуванням вогнепальної зброї

Рейдери намагалися захопити соєвий завод на Херсонщині із застосуванням вогнепальної зброї
На думку політичного оглядача Світлани Кушнір, рейдерський напад в Новій Каховці вийшов за межі корпоративного конфлікту. Фото: barristers

31 січня цього року на соєвому заводі у Новій Каховці Херсонської області сталася спроба рейдерського захоплення із застосуванням вогнепальної зброї, є постраждалі, повідомляє "Херсон онлайн".

Днями ЗМІ стали відомі деякі подробиці конфлікту. За інформацією видання, йдеться про старий корпоративний конфлікт між нардепом Іваном Фурсіним (видання пов'язує його з Сергієм Льовочкіним) та іноземною компанією Dancroft holdings limited навколо заводу з переробки сої у Новій Каховці. Останні й побудували завод, який може переробити більше 200 тис. тонн сої на рік, що становить 20% валового збору сої в Україні.

Як відзначають автори матеріалу, ще в 2012-2013 роках цей завод було незаконно виведено з власності ТОВ "Каховка Пром-Агро" (Dancroft holdings limited), на користь кількох компаній, а саме банку "Надра" і КУА "Промислові інвестиції". Після довгої судової тяганини і відсторонення від влади Януковича, в 2015 - 2016 рр. Dancroft holdings limited вдалося домогтися ряду судових рішень, які підтвердили незаконність передачі заводу цим компаніям. У вересні 2017-го суд прийняв рішення про початок процедури санації "Каховка Пром-Агро", в рамках справи про банкрутство підприємства. Призначили арбітражного керуючого.

У той же час, ГПУ розслідує кримінальну справу за фактами незаконної реєстрації низкою приватних нотаріусів права власності на завод за "Місто Банк" (Іван Фурсін). В рамках цієї справи все майно заводу визнано речовим доказом та передано на відповідальне зберігання одному з власників, який є потерпілим - ТОВ "Каховка Пром-Агро".

Як повідомляє видання, це і стало причиною збройного нападу на соєвий завод. Його намагалися "віджати" назад. В результаті збройного зіткнення з охороною заводу в реанімаційному відділенні виявилися 2 людини, одна з них з кульовим пораненням. У соціальних мережах писали, що нападники, всупереч їх же заявам, не були ветеранами АТО і не беруть участі в легальних ветеранських рухах.

На думку політичного оглядача Світлани Кушнір, яку представило видання, рейдерський напад в Новій Каховці вийшов за межі корпоративного конфлікту і має розглядатися як більш широка проблема: використання воєнізованих формувань окремими політичними групами. На її думку, держава втрачає монополію на застосування насильства, що може призвести до катастрофічних наслідків для України.

Зараз ви читаєте новину «Рейдери намагалися захопити соєвий завод на Херсонщині із застосуванням вогнепальної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути