вівторок, 12 липня 2011 22:47

Рейдерський переділ землі може початися в 2013-му - експерт

Рейдерський переділ землі може початися в 2013-му - експерт

Із ухваленням закону № 3230-VІ "Про Державний земельний кадастр" Верховна Рада спростила оформлення права власності на землю.

Новий закон вивчив адвокат, радник київської юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" Олександр Кротенко. Нові можливості та приховані загрози роз'яснив для Gazeta.ua.

"Основним нововведенням, звичайно, буде те, що з 2013 року державні акти на землю стануть непотрібними. Їх замінить витяг з загальнодержавного кадастру. Раніше видані документи залишаються дійсними, замінювати непотрібно. Це передбачено пунктом 6 прикінцевих положень закону. Витяг буде потрібен при укладанні угод про купівлю-продажу, обмін або дарування земельних ділянок.

Закон встановлює нові положення, які раніше були відсутніми в українському законодавстві або недостатньо чітко виписані. Так, вводиться спеціальна посада державного кадастрового реєстратора. Він буде зобов'язаний протягом 14 днів з дня надходження вичерпного переліку документів видати витяг з державного кадастру. У разі вимагання додаткових документів, не передбачених законом, реєстратор нестиме відповідальність за статтею 53-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф 340 гривень. Раніше оформлення документів затримували на місяці. Що створювало підстави для корупції в органах землеупорядкування.

До очевидних недоліків закону слід віднести те, що всупереч регламенту Верховної Ради України, не внесено відповідні зміни до ряду профільних законів. Без них новий закон не запрацює. Усього треба внести зміни до 12 законів. Зокрема, Цивільного кодексу, Закону про нотаріат, Закону про оренду землі, Лісового кодексу, Водного кодексу, Земельного кодексу.

Новий закон містить норму, що узгодження меж при співпадінні територій кількох земельних ділянок відбуватиметься "за погодженнями з власником". Це може спричинити переділ власності та рейдерських захоплень землі", - пояснив Кротенко.

З повним текстом закону можна ознайомитися на сайті rada.gov.ua у розділі "Законотворча діяльність" підрозділ "Законопроекти", реєстраційний номер 8077.

Зараз ви читаєте новину «Рейдерський переділ землі може початися в 2013-му - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути