понеділок, 17 грудня 2018 20:52

Реформу адвокатури повинна оцінювати Венеціанська комісія, а не експерти - нардеп

Реформу адвокатури повинна оцінювати Венеціанська комісія, а не експерти - нардеп
Проект реформ адвокатури має бути направлений на оцінку Венеціанської комісії. Фото: EconomistUA

Проект закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" має бути направлений на оцінку Венеціанської комісії, яка як дорадчий орган Ради Європи має повноваження визначати відповідність законопроектів європейським стандартам та цінностям.

Про це повідомив у коментарі Українським Новинам народний депутат Дмитро Святаш.

"Коли нам кажуть, що законопроект 9055 схвалений Радою Європи, то треба так розуміти, що він пройшов експертизу у Європейській комісії "За демократію через право". Але висновку Венеціанської комісії немає. Якщо цей законопроект є складовою судової реформи, то інші її складові проходили відповідну експертизу. Чинний закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" проходив таку експертизу. Що заважає зараз не поспішати голосувати за цей законопроект, а отримати відповідні висновки?" - сказав нардеп.

Він нагадав, що перекручення рекомендацій Венеціанської комісії щодо закону про антикорупційний суд свого часу спричинили майже міжнародний скандал, тому не варто уникати прямого діалогу з Комісією.

"Щоб не отримати такий скандал іще раз і не руйнувати довіру у наших відносинах з європейськими партнерами, законопроект 9055 має бути скерований до Венеціанської комісії, якщо це досі не зроблено. Якщо нас треба переконати, що реформа адвокатури відповідає європейським стандартам, то без Венеціанської комісії говорити про таку відповідність непрофесійно", - сказав Святаш.

Парламентарій зауважив, що висновки Венеціанки не можна замінити думками експертів, які працювали в Україні в складі робочих груп та Ради з питань судової реформи над розробкою цього законопроекту.

"Кілька осіб не мають такого авторитету і повноважень, як Венеціанська комісія. Тим більше, якщо ці експерти були залучені до написання цього законопроекту в будь-якій мірі або були включені до складу Ради судової реформи, то іншої оцінки, окрім схвалення, від них не буде. Вони по суті оцінюють власну роботу", - наголосив нардеп. За його словами, якщо звернення до Венеціанки гальмується умисно, то краще переписати законопроект, а не наполягати на його чинній редакції.

Як відомо, цього тижня парламент може розглянути проект закону про адвокатуру №9055.

Зараз ви читаєте новину «Реформу адвокатури повинна оцінювати Венеціанська комісія, а не експерти - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути