понеділок, 19 липня 2021 12:57

Радянський алкоголізм: чому люди масово пиячили в СРСР
17

У часи "застою" люди масово вживали алкоголь: горілку, вино, "наливки", одекалони тощо.
Фото: mirovich.media
На початку 1980-х пересічний громадянин СРСР вживав 10,6 л. алкоголю в рік
На початку 1980-х пересічний громадянин СРСР вживав 10,6 л. алкоголю в рік
Від алкогольних отруєнь в СРСР на початку 1980-х вмирало 2% всіх померлих в країні чоловіків
Від причин, пов'язаних з алкоголем, в СРСР вмирало 135 тис. жінок щорічно

В СРСР 1970-1980 років споживання алкоголю серед звичайних громадян досягло максимальних цифр.

"У часи "застою" люди масово вживали алкоголь, але зараз про це не заведено згадувати. Люди більше слухають розповіді про 1990-ті, а про це забули, або взагалі не знають справжніх цифр споживання алкоголю за Леоніда Брежнєва", - пише на Livejournal білоруський блогер Максим Мірович.

В 1960-ті пересічний громадянин в СРСР споживав в середньому 4,6 л алкоголю на рік. У 1970-х ця цифра зросла одразу до 8,44 л, а до початку 1980-х цей показник досяг аж 10,6 л. Це цифри радянської статистики, які добре показують, як саме зростало споживання алкоголю в Союзі.

"У півлітровій пляшці горілки міститься 200 грамів чистого алкоголю, а це значить, що середньостатистична радянська людина 1981 року випивала 53 пляшки горілки в рік. Якщо ж переводити на вино - то це 118 пляшок сухого вина. Мене ці цифри шокують", - пише Мірович.

Крім цього, люди споживали самогон, різні домашні наливки, одеколон тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли життя, де його немає: як в Чорнобильській зоні відчуження живуть самосельці: фото

Від алкогольних отруєнь в СРСР на початку 1980-х вмирали 2% всіх померлих в країні чоловіків. Приблизно четверть убивств - 23,7% - відбувалася в стані алкогольного сп'яніння. Стільки ж відбувалось і самогубств у п'яному стані

Від причин, які пов'язані з алкоголем, в СРСР вмирали 351 тис. чоловіків і 135 тис. жінок щорічно, що в сумі становило 486 тис. осіб.

Причиною тотального пияцтва стала радянська держава і радянська система.

Спиватися починає той, у якого немає "внутрішнього стрижня", прагнення розвиватися і чогось досягати в житті. Саме ці умови продукували в СРСР.

"Звичайна радянська людина пила просто від нудьги. Вище слюсаря-верстатника не стрибнеш, жодну свою справу не почнеш, за кордон не поїдеш, більш як 200 рублів на місяць не отримаєш. Ось і залишалося тільки, що їздити вихідними на дачу та випивати з друзями", - додає блогер.

У радянському суспільстві спостерігалася вкрай висока толерантність до алкоголіків. "Офіційно" існували антиалкогольні плакати, витверезники й кінофільми, в яких міліціонер лаяв пияк. Але в реальності таких людей шкодували та намагалися не звільняти без особливих причин.

За Михайла Горбачова почалася політика перебудови. Тоді про проблеми радянського ладу стало прийнято відкрито говорити. У середині 1980-х відкрито сказали, що СРСР - це країна побутового пияцтва, і потрібно з цим щось робити. 7 травня 1985 року прийняли постанову ЦК КПРС "Про заходи щодо подолання пияцтва і алкоголізму".

Радянська держава пішла на безпрецедентні заходи: більш ніж удвічі підвищили ціну на горілку, в результаті чого її споживання сильно знизилось. Крім цього, радянська держава нарешті дозволила більш-менш безпроблемний виїзд за кордон, займатися своєю справою, кооперативи тощо. Це дозволило знайти себе тим, хто за Брежнєва вимушено тихо спивався на заводі.

В останні роки існування СРСР споживання алкоголю на людину становило 3,9 л замість 10,6 за Брежнєва.

У Радянському Союзі було чимало любителів випити, попри постійні заяви влади про боротьбу з алкоголізмом. Люди не соромилися напиватися прямо на очах дітей або на вулицях. Часто робили це біля пивних і алкогольних магазинів. Із закуски популярними були плавлені сирки.

Зараз ви читаєте новину «Радянський алкоголізм: чому люди масово пиячили в СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути