понеділок, 03 березня 2008 10:23

"Війна в Іраку коштувала американській економіці три трильйони доларів"

Війна в Іраку коштувала американській економіці три трильйони доларів і вплинула на вповільнення темпів зростання ВВП у США. Про це йдеться в книзі The Three Trillion Dollar War ("Війна на три трильйони доларів"), яка почне продаватися з 3 березня. Її написав лауреат Нобелівської премії з економіки Джозеф Стігліц спільно з Ліндою Білмс, повідомляє Reuters.

У книзі розповідається про те, що власті США значно недооцінюють збитки від війни в Іраку. Прямі втрати від військових дій склали 845 мільярдів доларів, але окрім них існує ще маса неврахованих - наприклад, підвищення витрат на утримання солдатів, які повернулися з Іраку. Також уряд не враховує підвищення світових цін на нафту, викликане війною.

Щоб наочно продемонструвати, скільки коштів було витрачено на війну, автори книги пишуть, що кожні чотири години на забезпечення армії в Іраку витрачається 108 мільйонів доларів. Трильйон доларів вистачило б на те, щоб платити зарплату 15 мільйонам шкільних вчителів протягом року.

За даними Джозефа Стігліца, якщо військові дії в Іраку будуть продовжені, то збитки від них можуть перевищити збитки від Другої світової війни, які склали п"ять трильйонів доларів за сучасними цінами.

Джозеф Стігліц разом із Джорджем Акерлофом і Майклом Спенсом отримали Нобелівську премію з економіки в 2001 році за аналіз ринків з асиметричною інформацією, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «"Війна в Іраку коштувала американській економіці три трильйони доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути