Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 13:54

"Найбільша проблема Росії – відсутність верховенства закону в цілому"

Колишній глава НК ЮКОС Михайло Ходорковський дав інтерв"ю газеті The Financial Times із залу Читинського облсуду. Бесіда відбулася 3 лютого під час 40-хвилинної перерви в засіданні і стала першою з 2003 року зустріччю Ходорковського з журналістами цього видання. Інтерв"ю російською мовою опубліковане у четвер в газеті "Ведомости".

Найбільшою проблемою Росії Ходорковський  назвав не відсутність незалежної судової системи, а відсутність верховенства закону в цілому. За його словами, закони можуть бути кращі або гірші, але люди повинні їх виконувати, а не використовувати для власних цілей.

У відповідь на питання про економічні успіхи Китаю при авторитарній владі, Ходорковський  вказав на дві, на його думку, важливі відмінності китайської системи від російської. Базова відмінність - це верховенство закону. Якщо воно є - рівень авторитаризму виконавчої гілки влади обмежений, - вважає екс-глава ЮКОСа. Друга відмінність Росії від Китаю, на думку Ходорковського, полягає в тому, що "ми країна, для якої важлива конкуренція ідей". У Китаї ж, як на Заході - конкуренція в політичній сфері, але не між партіями, а між територіальними партійними організаціями.

На питання, що може змінитися, коли президентом стане Дмитро Медведєв, колишній керівник ЮКОСа відповів, що подібні прогнози робити украй важко і він навіть не уявляє, як вивести Росію з нинішньої ситуації. На думку Михайла Ходорковського, традиції, стан думок і відсутність сил, здатних підтримати будь-який рух до верховенства закону, будуть проти нового глави держави. Разом з тим Ходорковський  сказав, що як і раніше загалом і в цілому дивиться на майбутнє Росії з оптимізмом, відзначивши, разом з тим, що це, скоріше, питання його особистості, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільша проблема Росії – відсутність верховенства закону в цілому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути