Ексклюзиви
понеділок, 27 вересня 2010 10:51

"Нафтогаз" та "Газпром" посадили Польщу на "газову дієту"

"Нафтогаз" та "Газпром" посадили Польщу на "газову дієту"

"Нафтогаз" відмовився транспортувати газ до Польщі.

За інформацією газети Комерсант-Україна відповідне рішення було прийнято на вимогу "Газпрому".

"Польська компанія PGNiG спробувала отримати без узгодження з "Газпромом" 3 млрд кубометрів газу. Ми не проти транспортувати цей обсяг, проте для цього необхідне узгодження з російською стороною. Поки питання не узгоджене, тобто Росія не надає дозвіл на транзит", - пояснив співрозмовник видання.

Як пояснює газета, на початку жовтня Польщі знадобиться російський газ понад законтрактованих обсягів, і вона вирішила купити їх в обхід "Газпрому". Місцева компанія PGNiG підписала з німецькою E. On Ruhrgas угоду про постачання з 1 жовтня до 3 млрд кубометрів російського газу в Польщу (E. On Ruhrgas видобуває газ в Росії разом з "Газпромом"). Однак, "Нафтогаз" відмовився його транзитувати, мотивуючи своє рішення відсутністю згоди "Газпрому".

"Ми намагаємося переконати "Газпром" відмовитися від будівництва South Stream(газопроводу "Південний потік"-Ред.). У цій ситуації конфронтація з питання прокачування 3 млрд кубометрів газу нам просто не потрібна", - пояснило джерело видання в Мінпаливенерго.

Тим часом, справжньою метою атаки російської монополії називають збереження контролю над газопроводом Ямал-Європа.

Говорячи ж про перспективу розвитку конфлікту, експерти не виключають, що Польща може змусити "Нафтогаз" змінити своє рішення. Вони нагадують, що Україна приєдналася до європейського енергоспівтовариства.

"Росія не приєднувалася до цього документу, оскільки один з його ключових принципів - надання рівного доступу до газотранспортної системи. Думаю, Євросоюз або змусить Україну через енергетичне співтовариство надати E. On Ruhrgas право транзиту, або виключить її зі спільноти, що всерйоз вдарить по іміджу країни ", - пояснює аналітик Максим Шеїн.

Нагадаємо, що на минулому тижні Україна приєдналася до європейського енергоспівтовариства. За словами міністра палива і енергетики Юрія Бойка, цей крок дозволить нашій країні отримати додатковий аргумент у перемовинах з "Газпромом".

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" та "Газпром" посадили Польщу на "газову дієту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути