Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2007 15:52

"Чавес хоче підірвати континент"

Президент Венесуели Чавес хоче "підпалити континент", відреагував президент Колумбії Альваро Урібе на заяву свого венесуельського колеги про замороження відносин з Колумбією.

У відповідь на звинувачення Чавеса в тому, що колумбійський уряд не хоче вести переговори про гуманітарний обмін з лівими екстремістами з так званих Революційних озброєних сил Колумбії (РОСК), Урібе звинуватив Чавеса в тому, що "посередництво Чавеса привело до можливості створення колумбійського уряду, що потурає терористам з РОСК".

За словами президента Колумбії, у жодному випадку не можна дозволити Чавесу "підпалити континент в тій манері, в якій він говорить про Іспанію, в негативній формі висловлюється про Сполучені Штати, поносить уряд Мексики, потім - Перу і після цього - Болівії. "Не можна, - сказав Урібе, - говорити про проблеми імперіалізму, грунтуючись на бюджеті своєї країни, а доходи Венесуели від продажу нафти дозволяють її президентові робити будь-які гучні заяви". Колумбія потребувала "посередництва проти тероризму, а не для легітимації тероризму", - додав президент.

Подібні заяви Урібе стали відповіддю на звинувачення президента Венесуели Уго Чавеса відносно того, що саме колумбійський президент став винуватцем "замороження відносин". Це, в першу чергу, пов"язано з рішенням Урібе перервати посередницьку місію Чавеса по звільненню заручників, які знаходяться в руках РВСЬК, в обмін на колишніх бойовиків цієї організації, що містяться під вартою.

Разом з тим у Венесуелі створений кризовий комітет у зв"язку із загостренням відносин з сусідньою Колумбією. "Ми не збираємося розривати відношення з Колумбією, але готові до будь-якого розвитку подій", - підкреслив Чавес.

Крім того, президент Венесуели заявив, що заморожує відносини і з Іспанією. "Доти, поки король Іспанії не принесе вибачень, я заморожую відносини з Іспанією", - заявив він.

На саміті в Чилі 10 листопада король Іспанії Хуан Карлос 1 вимовив в адресу Чавеса фразу: "Чом би тобі не замовкнути". Венесуельський президент неодноразово вимагав від нього вибачень, проте підкреслював, що цей інцидент не впливає на відносини з Іспанією. На минулому тижні Чавес, зокрема, заявляв, що у Венесуели немає конфлікту з цією європейською країною, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «"Чавес хоче підірвати континент"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути