четвер, 13 травня 2021 20:23

Путін прагне "закрити небо", бо йому є що приховувати - експерт

Путін прагне "закрити небо", бо йому є що приховувати - експерт
Ігор Романенко: "Путін займається брехнею і окозамилюванням не лише в інформаційному просторі, а й у сфері безпеки". Фото: Радіо Свобода

Прагнення Путіна вийти з Договору про відкрите небо викликане тим, що він бажає приховати переміщення російських військ, розповів Gazeta.ua військовий експерт Ігор Романенко.

"Договір про відкрите небо надає можливість і Україні, і нашим західним союзникам, зокрема США, більш детально обстежувати з повітря райони, які нас цікавлять – ті місця, де Росія може зосереджувати війська, розгортати ядерну зброю тощо, – стверджує експерт. – Путін розуміє, що це небезпечно. Звісно, він також міг би стежити з повітря за сусідами. Але в нього є що приховувати від інших, і є бажання приховувати. У світлі підступної та цинічної поведінки кремлівського лідера в міжнародній сфері дія цього Договору для нього небезпечніша, ніж для тих країн, що моніторять його російські об'єкти".

Ініціатива внесення законопроекту про вихід із Договору викликана тим, що в разі підготовки Російської Федерації до бойових дій Договір про відкрите небо полегшить підтвердження порушень нею своїх зобов'язань.

"Путін займається брехнею і окозамилюванням не лише в інформаційному просторі, а й у сфері безпеки, приховуючи пересування і зосередження військової техніки. Він каже, що відвів війська. А наша розвідка виявляє, що це не так, що він може протягом тижня все повернути на попередні позиції. Тому й було ухвалене рішення вийти з Договору про відкрите небо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію треба карати за провокації - експерт

Не варто надавати цим діям занадто великого стратегічного значення, підсумовує Ігор Романенко.

"Просто цей Договір давав більше можливостей Україні та її західним союзникам відстежувати порушення договорів, здійснювані Росією. Путіну це не потрібно – він формує собі образ миротворця і керівника великої держави, що дотримується міжнародних угод. А оскільки російські сили зараз беруть участь у військових діях, він не хочу надавати можливість будь-кому отримувати детальну інформацію про його дії. От і все".

Росіяни планують перетворити бойовиків на політичну силу й прикрити ними свою регулярну армію. На окупованій частині Донбасу 10 травня відбувся форум бойовиків. Так званий перший прем'єр-міністр ДНР Олександр Бородай заявив про намір балотуватися в Державну Думу Росії.

Зараз ви читаєте новину «Путін прагне "закрити небо", бо йому є що приховувати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути