пʼятниця, 06 грудня 2019 20:23

Путін намагається купити дешевим газом популістську українську владу та жадібних олігархів

Путін намагається купити дешевим газом популістську українську владу та жадібних олігархів
Михайло Гончар: Навесні ситуація переформатується на нашу користь. Буде більше шансів досягти потрібного нам контракту. Фото: Тарас Подолян

Раніше Газпром був умонтований у вертикаль влади. Тепер він є самостійною державною компанією. Проводить власну політику.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить експерт з енергетики Михайло Гончар.

"Раніше президент указом призначав і знімав керівника компанії. Зараз вона державна, але незалежна. Має Раду директорів, голову правління. Президент чи уряд можуть мати свою думку, але не мають права втручатись у діяльність суб'єкта господарювання. Не вони ставлять підпис під контрактом", - пояснює експерт.

Важливо розуміти: не може бути транзиту за будь-яку ціну, наголошує Михайло Гончар.

"Газпром тисне політико-психологічно. Реальних важелів не має. Тому обіцяє дешевий газ і каже про 10-15 мільярдів кубів транзиту щороку. Але при такому рівні завантаження ГТС буде збитковою. Її потужність - 142 мільярди.
Росіяни лякають, що ми не проживемо без грошей за транзит. Втратимо 2,5 відсотка внутрішнього валового продукту, але економічної катастрофи не буде. Газпром натомість не зможе існувати без нашої ГТС наступного року. Нестиме більші втрати, ніж Україна. 48 відсотків експорту російського газу в Європу йде транзитом через нашу державу. Кожен другий кубометр проходить через українську мережу. Для Газпрому відмова від неї означає втрату половини виручки за рік. Компанія й так має дохід менший за витрати. Реалізовує одночасно проекти "Північний потік-2", "Турецький потік" і "Сила Сибіру". Вони політичні, а не комерційні - не скоро принесуть прибуток", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми можемо нав'язувати Газпрому свої умови" - експерт про новий транзитний контракт

На його думку, нам треба протриматись зиму на газові власного видобутку та запасах наших сховищ.

"Навесні ситуація переформатується на нашу користь. Буде більше шансів досягти потрібного нам контракту. Нафтогаз має достатньо опірності, щоб вистояти. Розуміючи це, росіяни до економічного тиску додали політичний. Включився сам Путін. Намагається купити дешевим газом популістську українську владу та жадібних олігархів.
Під час передвиборчої кампанії Віктор Медведчук і Юрій Бойко літали у Москву начебто домовлятись про газ. Кремль показав колишніх регіоналів як потенційно нову договороздатну сторону. Мовляв, негнучкий Нафтогаз із Порошенком тільки заважають. У такий спосіб Газпром стимулює Зеленського поводиться інакше, ніж його попередник. За це, мовляв, отримає дешевий газ і мир на Донбасі. Але це - пастка", - додає Михайло Гончар.

Повне інтерв'ю з Михайлом Гончаром читайте у журналі "Країна" від 5 грудня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Путін намагається купити дешевим газом популістську українську владу та жадібних олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути