Ексклюзиви
понеділок, 17 січня 2011 08:50

Путін може потрапити до "чорного списку" ЄС - ЗМІ

Путін може потрапити до "чорного списку" ЄС - ЗМІ

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін може опинитися в "чорному списку" Євросоюзу через причетність до справи колишніх співвласників "ЮКОСа" Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва. Про це повідомляється у свіжому номері журналу The New Times, що виходить у понеділок, 17 січня. На які джерела при цьому посилається видання, не уточнюється.

У списку, за даними The New Times, може опинитися і віце-прем'єр РФ Ігор Сечін, а також слідчі, прокурори і судді, котрі безпосередньо займалися справою "ЮКОСа". Фігурантам списку, за даними журналу, можуть відмовити у візах. Крім того, можуть бути заморожені їхні банківські рахунки.

"Європа не зупиниться ні перед чим, аби права людини в Росії дотримувалися", - заявила в інтерв'ю The New Times депутат Європарламенту Крістіна Оюланд.

Раніше заклики до введення візових та фінансових санкцій у відношенні російських чиновників, причетних до суду над фігурантами справи "ЮКОСа", звучали в Європарламенті. Президент Європарламенту Єжи Бузек назвав процес над Ходорковським і Лебедєвим "лакмусовим папірцем" поваги до законності і прав людини в Росії.

В кінці грудня 2010 Ходорковський і Лебедєв були засуджені до 13,5 років колонії загального режиму в рамках так званої "другого справи" "ЮКОСа". Їх визнали винними в розкраданні 218 мільйонів тонн нафти і відмиванні коштів, отриманих від її реалізації.

У ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про те, що кримінальне переслідування керівників "ЮКОСа" була викликана конфліктом Михайла Ходорковського з Володимиром Путіним. Сам Ходорковський прямо звинувачував у фабрикації справи проти себе Ігоря Сечіна, голови ради директорів "Роснафти", якій дісталося дочірнє підприємство "ЮКОСа" "Юганскнефтегаз".

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Путін може потрапити до "чорного списку" ЄС - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути