Ексклюзиви
четвер, 06 січня 2011 02:45

Ходорковський буде за гратами до 2017-го

Автор: фото: REUTERS/Denis Sinyakov
  Дружина Михайла Ходорковського Інна (ліворуч), його донька від першого шлюбу 20-річна Анастасія та мати Марина
Дружина Михайла Ходорковського Інна (ліворуч), його донька від першого шлюбу 20-річна Анастасія та мати Марина

Колишнього голову компанії "ЮКОС" 47-річного Михайла Ходорковського і одного зі засновників банку "Менатеп" 54-річного російського бізнесмена Платона Лебедєва визнали винними у крадіжці 218 млн т нафти вартістю 824 млрд руб. — близько 240 млрд грн.

30 грудня суд виніс обом вирок — по 13,5 років колонії загального режиму. Ходорковському й Лебєдєву залишилося відсидіти ще по шість років. Вони перебувають за ґратами з 2003-го, суд урахував цих вісім років.

Напередодні суду дружина Ходорковського 41-річна Інна, яка практично не робить публічних заяв, поспілкувалася з журналістами:

— Чоловік сидітиме до 2012-го однозначно (2012-го в Росії відбудуться вибори президента. — "ГПУ"). А потім хтозна, що станеться. Доти Путін не дозволить йому вийти. Ця справа під його особистим контролем. Ніхто й не сподівався на виправдальний вирок.

Спочатку до судової зали впустили близько 30 журналістів та операторів головних телеканалів. Посеред оголошення вироку всіх їх попросили вийти. Також припинили онлайн-трансляцію.

Обоє підсудних слухали суддю у скляній замкненій камері. Мали спокійний вигляд, усміхалися. Керівник ЮКОСа переглядав якісь папери, Лебедєв — читав книжку.

— Будьте ви прокляті й потомки ваші, — вигукнула мати Ходорковського, коли почула вирок.

Американська преса закликає світ відмовити Росії в проханні прийняти її до Всесвітньої торгової організації. Вирок засудили представники МЗС Німеччини, Франції, Великої Британії та США.

— Якщо справа Ходорковського не матиме наслідків — перемога Путіна буде повною, а дипломатія Обами — марною тратою часу, — пише кореспондент американської газети "Вашингтон пост".

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський буде за гратами до 2017-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути