вівторок, 11 січня 2011 14:51

Європа розкритикувала Росію за вирок Ходорковському і пригрозила санкціями

Європа розкритикувала Росію за вирок Ходорковському і пригрозила санкціями

У понеділок, 10 січня, на першому в новому році засіданні підкомітету Європарламенту з прав людини, головною темою засідання стало винесення нового вироку Михайлу Ходорковському та Платону Лебедєву.

Як відзначає газета "Комерсант", до цього часу ключові оцінки з цього питання на Заході вже були зроблені. Практично відразу після оголошення рішення Хамовнічного суду президент Європарламенту Єжи Бузек назвав вирок у другій справі Михайла Ходорковського "символом систематичних проблем судової системи, правового нігілізму і порушень прав людини в Росії".

Відкриваючи засідання підкомітету депутат від партії "Зелені" Хейді Хаутала (Фінляндія) відзначила, що права людини у світі порушені найсумнішим чином. Більшу частину свого виступу парламентарій присвятила критиці вироку, винесеного Ходорковському і Лебедєву.

"Російська судова система і її кишеньковий суд без роботи виносять обвинувальний вирок по справі Ходорковського. Розмови про модернізацію в країні з настільки політизованою судовою системою, яка відкрито зневажає верховенство закону, не заслуговують довіри", - оголосила голова підкомітету Європарламенту.

На засіданні була присутня одна з адвокатів екс-керівників ЮКОСа Марі Логан. Та зачитала уривки з останньої заяви її підзахисних на суді.

Група парламентарів на чолі з представником Партії ліберал-демократів Христиною Оюланд (Естонія) закликала Європарламент розглянути можливість введення візових і економічних санкцій проти російських чиновників, причетних до винесення політично мотивованого вироку.

Газета "Комммерсант" відзначає, що Оюланд була вчора недоступна для коментарів, тому не вдалося уточнити, кого саме вона хотіла була б бачити в "списку Ходорковського".

Заступник голови комітету Держдуми у міжнародних справах Андрій Клімов, коментуючи вчорашню ініціативу європейських парламентаріїв, зазначив, що в Європі ігнорують погляд прокуратури і суду, і базують свої твердження на повідомленнях ЗМІ та заявах адвокатів.

Зараз ви читаєте новину «Європа розкритикувала Росію за вирок Ходорковському і пригрозила санкціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути