вівторок, 28 грудня 2010 12:58

Ходорковський і Лебедєв підкуповували акціонерів - суддя

Ходорковський і Лебедєв підкуповували акціонерів - суддя

Колишній глава "ЮКОСа" Михайло Ходорковський і колишній голова "МЕНАТЕПу" Платон Лебедєв підкуповували акціонерів і топ-менеджерів для завоювання їхньої лояльності, йдеться у вироку суду, який другий день читається в Хамовницькому суді.

На думку суду, на зборах акціонерів при розгляді угод з купівлі-продажу нафти і свердловинної рідини основна частина акціонерів були зацікавленими особами і голосували незаконно. Крім того, частина акціонерів була введена в оману щодо суті угод.

Непідконтрольних їм осіб, йдеться у вироку, Ходорковський і Лебедєв підкуповували. Серед них були акціонери та вищі менеджери, які могли чинити активний опір їхнім планам. За словами судді Віктора Данілкіна, їм підсудні виплачували незаконні винагороди з рахунків підконтрольних іноземних компаній.

Як йдеться у вироку, це підтвердили свідки - зокрема, колишній віце-президент "ЮКОСа" Віктор Іваненко. За його словами, в 1996 році Ходорковський, вже будучи монопольним власником "ЮКОСа", провів переговори з кількома керівниками компанії про те, "щоб вони не заважали діяльності його команди з управління нафтовою компанією". На цих переговорах, за словами свідка, також були присутні Платон Лебедєв і Леонід Невзлін. Всі угоди укладалися усно в обмін на 30-відсоткову вартість акцій компанії у разі її продажу.

Крім того, суд вважає, що Ходорковський і Лебедєв діяли за заздалегідь розробленим планом, розробленим для захоплення "Томскнефти", "Самаранефтегазу" і "Юганскнефтегазу". У вироку наголошується, що вони також намагалися надати своїм злочинним діянням вигляд звичайної фінансово-господарської діяльності.

Раніше суд визнав підсудних бізнесменів винними в розкраданні нафти і відмиванні грошей. Захист вже пообіцяв оскаржити вирок. Покарання, призначене судом Ходорковському і Лебедєву, буде озвучено після завершення оголошення описово-мотивувальної частини.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський і Лебедєв підкуповували акціонерів - суддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути