пʼятниця, 17 січня 2020 13:37

Путін міняє російські закони так, щоб повернення Криму стало неможливим - Портников

Путін міняє російські закони так, щоб повернення Криму стало неможливим - Портников
Віталій Портников: хоч яке б рішення прийняв будь-який міжнародний арбітраж у суперечці Росії та України, Москва просто не буде його виконувати. І тепер матиме для цього юридичні підстави, що прописані у російській конституції. Фото: УНІАН

Якщо уявити, що через якийсь проміжок часу до влади у Російській Федерації прийдуть люди, які погодяться вести перемовини про повернення Криму, їм це не вдасться. Путін формує правову пастку для своїх можливих наступників, до якої вони неодмінно втраплять, якщо вирішать повернути Крим.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить публіцист Віталій Портников.

Зміни до російської конституції, які пропонує Путін, це спроба зберегти владу? Який саме план він має?

- Поки важко сказати, як консервація путінського режиму виглядатиме на практиці. Очільник Кремля, очевидно, більше не буде балотуватись на посаду президента. Тому може собі дозволити поступово зменшувати офіційні повноваження для цієї посади. Фактично це ніяк не зменшить реального впливу Путіна в Росії. Водночас пропоновані зміни можуть суттєво обмежити ймовірні повноваження наступника Володимира Путіна у президентському кріслі. Це перетворить посаду президента на декларативну прикрасу, а той, хто обійматиме її, насправді не буде нічого вирішувати щодо життя країни. Очевидно сам Путін може очолити якийсь інший державний орган. Якщо він буде вже чинним, його повноваження спеціально розширять. Або ж можуть утворити новий і надати йому усю повноту влади у державі. Наприклад, Путін може очолити так звану Державну раду Російської Федерації. Але з того, що вже озвучено Путіним, зрозуміло, він планує створити у Росії модель парламентсько-президентської республіки. Це ще додатково послабить наступного президента РФ. Проте ці положення не є остаточними і треба чекати закінчення роботи щодо змін до конституції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прикриття узурпації влади для дурних" – як Путін хоче зробити себе пожиттєвим лідером РФ

Що означає пропозиція, що Державна дума матиме право призначати уряд самотужки?

- Маємо розуміти, що це умовні речі. Коли президент є лідером партії влади, яка має більшість у парламенті, він фактично і буде ухвалювати рішення. Декларативний рівень самостійності Державної думи тут не буде на щось сильно впливати. В Україні зараз спостерігаємо схожу ситуацію. Верховна Рада з найбільшою фракцією "Слуга народу" є абсолютно залежною від особи президента Володимира Зеленського. Єдина різниця, що буде присутня, - це формат виборів парламенту. В Україні це відбувається демократичним шляхом, у Російській Федерації - навпаки, методом керованого голосування. Проте сутність від цього не змінюється, лишається тією ж самою.

Чому Путін наполягає на пріоритеті внутрішнього права перед міжнародним? Що це означає на практиці?

- Це фактично остаточно завершить перетворення Росії на Радянський Союз. Це означає, що на території РФ не зможуть діяти різноманітні міжнародні конвенції. А сама Росія сама себе визнає вільною від будь-яких міжнародних зобов'язань. Це стосується і світових судів і документів на кшталт Будапештського меморандуму. Європейські органи більше не зможуть пред'являти Москві претензії в окупації та анексії української території чи порушення конвенції про права людини. Якщо раніше над Володимиром Путіним та його оточенням хоча б формально були якісь міжнародні арбітражі, то тепер він є непідсудним.

Які наслідки це несе для України?

- Хоч яке б рішення прийняв будь-який міжнародний арбітраж у суперечці Росії та України, Москва просто не буде його виконувати. І тепер матиме для цього юридичні підстави, прописані у російській конституції. Адже рішення суду РФ вважається вищим за постанову міжнародного арбітражу.

Також відмова від верховенства міжнародного права дуже ускладнить можливість повернення українських територій, що їх окупувала Росія. Навіть якщо уявити, що через якийсь проміжок часу до влади у Російській Федерації прийдуть люди, які погодяться вести перемовини про повернення Криму, їм це не вдасться. Конституційний суд Росії не визнає повернення півострова під контроль України. Для того, щоб це зробити, доведеться знову змінювати російську конституцію. Зараз Путін формує правову пастку для своїх можливих наступників, до якої вони неодмінно втраплять, якщо вирішать повернути Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін змінить конституцію РФ для пожиттєвого правління - експерт

Захід може якось відреагувати на це нововведення?

- Ніяких нових санкцій очікувати не варто. Західні лідери, можливо, вчергове зроблять якісь заяви про те, що вони занепокоєні цією ситуацією. Але це внутрішньо російські справи. Ні Україна, ні Захід не може на них вплинути суттєво. Пропозиції Путіна це також привітання тим європейським політикам, які наполягали, що Російську Федерацію неодмінно треба повернути до Парламентської асамблеї Ради Європи. Мовляв, тільки так російські громадяни зможуть відстоювати свої права у Європейському суді з прав людини. Те, що зараз пропонує Путін, є просто насмішкою над цим аргументом. Так російська делегація повернулась у ПАРЄ без виконання будь-яких умов. Водночас тепер росіяни точно не зможуть розраховувати на допомогу європейського правосуддя.

Президент Росії Володимир Путін планує провести конституційну реформу. Про це він заявив 15 січня під час щорічного звернення до федеральних зборів. Серед запропонованих посилення ролі парламенту та губернаторів, верховенство конституції Росії над міжнародними законами та нові вимоги до кандидатів у президенти.

Зараз ви читаєте новину «Путін міняє російські закони так, щоб повернення Криму стало неможливим - Портников». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути