неділя, 08 липня 2007 17:35

Психіатр засуджений до трьох років в"язниці за "активну евтаназію"

72-річний швейцарський психіатр Пітер Бауманн, що очолює з 2002 року "Асоціацію допомоги суїциду", засуджений 3 рокам позбавлення волі по статті "вбивство по халатності".

Міський кримінальний суд Базеля виніс звинувачувальний вирок у справі про "активну евтаназію". Пітер Бауманн, 72-річний психіатр, що очолює з 2002 року "Асоціацію допомоги суїциду", засуджений до трьох років позбавлення волі (з них два роки - умовно) за "вбивство по халатності".

На судовому процесі розглядалися три випадки надання лікарем "допомоги" пацієнтам, що висловили бажання добровільно піти з життя в період 2001-2003 років в клініках Базеля і Люцерна. На думку звинувачення, з яким погодився суд, "Бауманн не проявив достатнього професіоналізму при оцінці психічного стану пацієнтів і їхнього виведення із стану депресії".

Зокрема, судово-медична експертиза довела, що в 2001 році в своїй клініці в Базелі засуджений "наклав маску на обличчя 46-річного пацієнта, що привело до задушення". При цьому експерти підкреслюють, що "пацієнт в той момент був в неадекватному стані, і лікар не мав права сприяти виконанню його бажання піти з життя". Аналогічні випадки відбулися протягом двох наступних років, коли евтаназії піддалися 62-річна жінка і 85-річний чоловік.

Головуючий в суді звернув особливу увагу на те, що підсудний "не проявив ніяких ознак сумніву в правильності своїх дій і розкаяння". "Для Бауманна евтаназія була чисто технічною процедурою, і він не випробовував ніяких розкаянь совісті", - підкреслив суддя.

Адвокати Бауманна добивалися виправдання їх підзахисного на підставі того, що в Швейцарії не заборонена пасивна евтаназія - припинення лікування або відключення апаратів життєзабезпечення пацієнтів.

При цьому щорічно до Швейцарії приїжджають зробити самогубство "під лікарським наглядом" більше 100 чоловік з країн, де будь-які форми евтаназії заборонені законом, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Психіатр засуджений до трьох років в"язниці за "активну евтаназію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути