понеділок, 28 грудня 2009 15:30

Провал Великого адронного колайдеру зруйнує сучасну науку - фізики

Провал Великого адронного колайдеру зруйнує сучасну науку - фізики

Низка фізиків світу переживають, що якщо проект Великого адронного колайдеру (ВАК провалиться, наука залишиться у "страхітливій пустелі", повідомляє The Telegraph.

Колишній професор Гарвардського університету Шахріяр Афшар заявив, що провал у пошуках елементарної частинки зруйнує сучасну наукову теорію.

За словами науковця, невдача спростує стандартну модель фізики - загальну теорію про те, як частинки поєднуються одна з одною, утворюючи матерію.

Це призведе до суперечок і чвар між вченими-фізиками і повною втратою довіри до них широкої громадськості та платників податків.

На думку вченого, ще має пройти 2-3 роки, перш ніж можна буде говорити про успіх чи провал проекту ВАК, вартістю $6 млрд. Проте побоюється можливих наслідків, якщо елементарну частинку знайдено не буде.

"Зараз усі, налаштувавшись на успіх проекту, перебувають у святковому настрої. Проте що буде, якщо нічого не трапиться? Серед фізиків почнеться тотальна війна. Це буде страхітлива ситуація, яка відкине фізику назад у "пустелю", - переконаний Афшар.

Тому професор закликає створити "план Б", що допоміг би згуртувати людей, поки ще не занадто пізно.

Великий Адронний колайдер - найбільший у світі прискорювач елементарних частинок, створений у Європейському центрі ядерних досліджень, поблизу Женеви (Швейцарія). Планувалося, що запуск колайдера дозволить виявити найпростіші елементарні частинки - бозони Хіггса - і зімітує стан Всесвіту через мільярдну частку секунди після Великого вибуху.

Переклад: Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Провал Великого адронного колайдеру зруйнує сучасну науку - фізики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути