понеділок, 12 жовтня 2009 09:03

Учений з адронного колайдера зізнався у переписці з терористами

Учений з адронного колайдера зізнався у переписці з терористами

Науковець, який працював на Великому адронному колайдері, затриманий 8 жовтня 2009 року за підозрою у зв"язках з терористами, визнав факт листування з алжирським підрозділом "Аль-Каїди".

Про те, що учений зізнався, Associated Press повідомили в неділю, 11 жовтня, представники французьких правоохоронних органів.

За словами співбесідників агентства, які побажали залишитися неназваними, учений розповів, що переписувався по електронній пошті з членом терористичного угруповання "Аль-Каїда в ісламському Магрибі". У листах, розповіли вони, обговорювалися плани терактів, проте лише теоретично - без будь-яких конкретних деталей.

Раніше керівництво Європейського центру ядерних досліджень заявило, що затриманий учений не мав доступу до матеріалів, які можна використовувати для здійснення терактів.

Представники французьких правоохоронних органів також уточнили, що затриманий учений - 32-річний виходець з Алжиру, громадянин Франції. Разом з цією людиною, ім"я якої не розкривається до завершення розслідування, був затриманий і його брат. Родич ученого 10 жовтня був відпущений на свободу.

Сам підозрюваний у зв"язку з терористами поки залишається під вартою, проте офіційно ніяких звинувачень йому не висунули. Згідно з французькими законами, нагадує AP, підозрювані в причетності до тероризму можуть затримуватися без висунення звинувачень на строк до чотирьох діб.

За словами представників правоохоронних органів Франції, першими про листування ученого з членами терористичної групи дізналися американські спецслужби, які повідомили про те, що відбувається французьких колег. "Аль-Каїда в ісламському Магрибі" неодноразово брала на себе відповідальність за теракти в Алжирі. У січні 2009 року бойовиків цієї організації захопили на кордоні Нігера і Малі чотирьох європейців. Один із заручників - британець - був страчений, а останніх відпустили.

Великий адронний колайдер - найбільший в світі прискорювач елементарних частинок - був запущений у вересні 2008 року, проте вже через дев"ять днів його роботу зупинили через аварію.

Дата повторного запуску колайдера неодноразово переносилася. За останніми даними, ВАК знов запрацює в листопаді 2009 року.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Учений з адронного колайдера зізнався у переписці з терористами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути