пʼятниця, 18 вересня 2020 15:51

Продажним "слугам народу" не потрібен чесний антикорупційний прокурор – експерт

Продажним "слугам народу" не потрібен чесний антикорупційний прокурор – експерт
Постанову підтримали партії "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", депутатські групи "За майбутнє" і "Довіра". "Голос", "Європейська солідарність" та "Батьківщина" голосували "проти". Фото: Reuters

Представники конкурсної комісії, що має обирати керівний склад Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, не відповідають нормам закону. Їх призначають, щоб обрали керованого керівника САП. Це може позбавити нас підтримки західних партнерів, стверджує в інтерв'ю Gazeta.ua виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я КАЛЕНЮК.

Парламент із третьої спроби проголосував за комісію, що має обирати голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратору, його заступників та інших керівників підрозділів. Що не так з її складом?

- За законом про прокуратуру, членами комісії, що обиратиме керівників САП, мають бути люди з незаплямованою репутацією та досвідом у сфері боротьби з корупцією. Ті кандидатури, що ухвалила Верховна Рада, не відповідають цим нормам, - наголошує Дар'я Каленюк. - За цей склад голосували "слуги народу" та проросійська партія ОПЗЖ і такі ж депутатські об'єднання "Довіра" і "За майбутнє".

Слухала запис співбесіди з Катериною Коваль та Оленою Бусол. Мені хотілося плакати. Люди взагалі не уявляють, про що йдеться

Говорять, що всі обрані кандидати дуже розумні і з докторськими науковими ступенями, але, наприклад, Євген Соболь захистив дисертацію про права людей з інвалідністю. Він не має уявлення, що таке боротьба з корупцією. Андрій Гуджал працював в органах прокуратури до 2019 року. Коли генеральним прокурором став Руслан Рябошапка, він почав очищати кадри. Гуджала не захотів проходити атестацію, адже мав статки, походження яких не міг пояснити.

Слухала запис співбесіди з Катериною Коваль та Оленою Бусол. Мені хотілося плакати. Люди взагалі не уявляють, про що йдеться. Не мають жодних знань про специфіку антикорупційної діяльності. Також перечитували їхні дисертації. Там написана дурня навіть з точки зору простої логіки. Речення сформовані неправильно, про який професіоналізм може йтися?

Чим такий склад комісії загрожує роботі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури?

- САП – це потужний та дуже важливий орган у структурі боротьби з корупцією. Його керівник має досить великі повноваження. Наприклад, може погодити чи скасувати підозру якомусь олігарху і тим самим притягти до відповідальності за злочини або ж покривати його дії. Саме САП скеровує всі голосні антикорупційні справи на судовий розгляд. Влада у тандемі з проросійськими силами та олігархами хоче мати ручного керівника Спеціалізованої прокуратури.

Голосування за цей склад комісії стало відвертим плювком в обличчя тих, хто нас підтримував

Як затвердження такої комісії може вплинути на стосунки з західними партнерами?

- Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія відверто брехав, говорячи, що в жодних зобов'язаннях перед західними партнерами не зафіксовано незалежності антикорупційних органів, і САП у тому числі. Голосування за цей склад комісії стало відвертим плювком в обличчя тих, хто нас підтримував. Ризикуємо втратити мільярди доларів допомоги від Міжнародного валютного фонду, Європейського банку, США та ЄС. Це буде вигідно насамперед проросійським силам та Коломойському. Залишившись без західного фінансування, опинимось у дуже складній фінансовій ситуації і будемо вимушені просити гроші в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС знов нагадав Україні про умови безвізу

Певна, Юрченко далеко не єдиний зі "слуг", хто продався

Як характеризує владу це рішення?

- Абсолютно свідоме рішення, яке погодили в Офісі президента. Отже Володимир Зеленський не міг не знати. "Слуга народу" бажає контролювати Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру ще й через те, що вже є гучні корупційні скандали в партії. Її представника Олександра Юрченка звинувачують у хабарництві. Певна, він далеко не єдиний зі "слуг", хто продався. Тож навіщо їм незалежний антикорупційний прокурор, який може впіймати за руку та покарати.

Ще є шанс врегулювати ситуацію?

- Захід стежитиме за конкурсом на посаду керівника САП. Чи проходить він чесно і без саботажу, буде видно відразу. Якщо європейські інституції, МВФ, Америка побачать, що все в порядку, є шанс врегулювати цю історію без суттєвих втрат для України. Проте справа не тільки в САП.

Іде цілеспрямована атака на антикорупційні органи України. Це штовхне нас у російські обійми

У чому ще?

- Зараз іде цілеспрямована атака на антикорупційні органи України. Наприклад, Конституційний суд визнає незаконними низку положень закону про Національне антикорупційне бюро. Також планує розглянути конституційність електронного декларування, норми закону про Антикорупційний суд. Це ті речі, які ми прийняли з огляду на зобов'язання перед західними партнерами. Такі дії можуть стати причиною скасування безвізу та розриву стосунків з Європейським Союзом. А це своєю чергою штовхне нас у російські обійми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський особисто просив депутатів не з монобільшості голосувати за комісію з вибору глави САП - Лерос

З третьої спроби 17 вересня Верховна Рада затвердила постанову №4104. Тим самим обрала 7 представників від парламенту до складу конкурсної комісії, яка має обирати голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його заступників та інших керівників підрозділів.

Повноваження чинного керівника САП Назара Холодницького закінчуються в листопаді 2020 року. Він очолював установу 5 років. Комісія, яка має призначити наступника Холодницького та інші керівні кадри Спеціалізованої прокуратури, складається з 11 осіб. 4 з них мають бути делеговані Радою прокурорів і ще 7 - парламентом.

Народні депутати обрали в комісію докторів юридичних наук Олену Бусол, Олексія Дрозда, Катерину Коваль, В'ячеслава Навроцького, Євгена Соболя, керуючого партнера адвокатського об'єднання "ГуДеГ" Андрія Гуджала та кандидата юридичних наук Богдана Романюка.

Зараз ви читаєте новину «Продажним "слугам народу" не потрібен чесний антикорупційний прокурор – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути