неділя, 14 серпня 2022 15:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Припинити безкарність Росії – відомі українці просять не допустити розправи над "азовцями"

Припинити безкарність Росії – відомі українці просять не допустити розправи над "азовцями"
У Маріуполі в будівлі філармонії окупанти готують судилище над українськими військовополоненими. Фото: t.me/andriyshTime

Підняти хвилю протестів в усьому світі й не допустити проведення так званого "трибуналу" над українськими військовополоненими з полку "Азов".

Із таким закликом до політичних і громадських діячів світу виступили учасники Ініціативної групи "Першого грудня". Звернення оприлюднили на сайті групи.

За словами авторів, показовим судилищем над військовополоненими, яке окупанти готують у Маріуполі, Росія вкотре порушує свої домовленості – цього разу з Міжнародним комітетом Червоного хреста та ООН. Адже саме ці організації обіцяли провести подальший обмін військовополонених. Самі захисники і все українське суспільство сприйняли це як гарантії.

Окрім того, Росія порушує і Женевські конвенції 1949 року, які гарантують права військовополонених.

"Ми закликаємо вас підняти хвилю протестів в усьому світі й не допустити проведення такого "трибуналу", який абсолютно суперечить загальновизнаним міжнародним законам про поводження з військовополоненими. Ми просимо вас захистити цих конкретних людей, які виявили чудеса героїзму та витривалості. І не допустити їхнього психічного та фізичного знищення", - йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наздоженемо" кожного" – Резніков звернувся до "Рамштайну" з важливим проханням

Учасники групи "Першого грудня" нагадують, що Росія вже знищила понад пів сотні військовополонених, підірвавши їх 28 липня у в'язниці в Оленівці. Цей злочин як і всі попередні, залишилися безкарним.

"Якщо міжнародні інституції вступають у якісь домовленості з російською владою, вони мають усвідомлювати, що вони є співвідповідальними за дотримання цих домовленостей. Не можна лише розвести руками й розписатися у власному безсиллі. За час російської війни в Україні московська влада так часто принижувала міжнародні інституції та окремих західних політиків, що у світі мають врешті згадати про таке поняття, як честь", – йдеться у зверненні.

Його автори наголошують, що слід негайно формувати нову систему світової безпеки.

"Інакше Кремль і далі знущатиметься з міжнародного права, впиваючись своєю безкарністю, як це заплановано на найближчі дні в Маріуполі. Росія не лише поставила себе за рамки людської цивілізації, а й загрожує самому існуванню цієї цивілізації. Отож притягнути її до відповідальності слід уже зараз, доки вона не вчинила непоправного", – пишуть учасники групи "Першого грудня".

Ініціативну групу "Першого грудня" створили у 20-ту річницю референдуму за незалежність. Ініціювали об'єднання три українських церкви.

До групи тоді долучилися відомі українські інтелектуали і громадські діячі: В'ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Російські окупанти в тимчасово захопленому Маріуполі Донецької області продовжують підготовку до показових процесів і можливих розстрілів українських військовополонених – захисників Азовсталі.

Для так званого "трибуналу" над "азовцями" у Маріуполі місцеву філармонію фактично перетворюють на тюрму.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії в окупованій Оленівці Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «Припинити безкарність Росії – відомі українці просять не допустити розправи над "азовцями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути