понеділок, 26 травня 2008 12:52

Президент Туркменії в доповіді про конституційну реформу не знайшов місця для Туркменбаші

Президент Туркменії Гурбангули Бердимухаммедов, виступаючи з великою доповіддю про майбутню конституційну реформу, жодного разу не послався на свого попередника Сапармурата Ніязова. Це можна розцінювати як черговий етап в розвінчані культу особи Ніязова, сформованого за роки його перебування при владі.

Нагадаємо, що за час правління Ніязова у всіх містах країни були встановлені його пам"ятники, його ім"я було присвоєне численним вулицям і населеним пунктам. Глава держави, який з 1999 року став довічним президентом, мав титули Туркменбаші (Батько туркмен) і Акбар Сердар (Великий вождь). Вивчення книги Ніязова "Рухнама" ("Духовність") стало обов"язковим для громадян країни.

Його наступник, Гурбангули Бердимухаммедов, вступаючи на посаду, пообіцяв правити "по заповітах великого Туркменбаші". Проте після інавгурації нового президента образ Ніязова в офіційній пропаганді поступово почав відходити на другий план.

Зокрема, титул Туркменбаші був прибраний з президентського штандарту, а також з тексту державної "клятви вірності". Крім того, зменшилася кількість портретів Ніязова, розміщених на вулицях туркменських міст. Правда, деякі з них просто поміняли на зображення нового президента.

Як стверджує Бердимухаммедов, нова конституція, яку планується прийняти в Туркменії, "знаменує закінчення перехідного періоду від радянського суспільного устрою до демократичного". Реформа, зокрема, має на меті скорочення повноважень Народної ради (найвищого законодавчого органу влади, яким керує глава держави) і збільшення повноважень парламенту.

Крім того президентський термін передбачається збільшити з п"яти до семи років. Остання пропозиція, як заявляє туркменська влада, виходить від великого числа громадян і трудових колективів. Жителі республіки, за словами спікера парламенту Акджі Нурбердиєвої, просять, щоб главі держави "надали гарантовану можливість для реалізації корінних довгострокових програм", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Президент Туркменії в доповіді про конституційну реформу не знайшов місця для Туркменбаші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути